27 / 04 / 2024

Kira elden verilebilir mi?

Kira elden verilebilir mi?

Konut ve işyeri gibi kiralamalarda elde edilen gelir vergilendiriliyor. Gelirin ispatı için ödeme ise bankadan yapılıyor. Peki, kira elden verilebilir mi? Kira elden verilirse ne olur?



Gayrimenkul kiralamalarında tarafların anlaşmasına istinadan sözleşme imzalanıyor. Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kanunen mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü olurken, kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.

Kira elden verilebilir mi?

Kiracı, aksine anlaşılmadığı sürece kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.

Mal sahibi 1 yıl içinde elde ettiği kira geliri için gayrimenkul sermaye iradı kapsamında vergi ödemekle mükellef oluyor. Ancak elde edilen gelir istisna sınırının altınsaysa beyan ve vergi ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Vergi her ne kadar beyana dayalı olsa da ispat açısından banka yolu ile ödeme yapılması isteniyor. Peki, kira elden verilebilir mi? Kira elden ödenirse ne olur?


Geri Dön