20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?

Senede iki taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde 1. taksitler Mart ayında ödendi. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?



Gayrimenkulünü bir sene boyunca kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri gelir için kira gelir vergisi ödemekle mükellef oluyor. Vergi ödemesi bir sonraki sene yapılıyor.

Buna göre, bu sene 1 Ocak - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Yalnız, istisna sınırının altında gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olmuyor. 

Vergi istisna sınırı her sene belirleniyor. 2018 yılı kira gelir vergisi için konutta istisna sınırı 3 bin 900 TL ve işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. 

İstisnadan yüksek kira geliri elde eden kimseler, öncelikle beyanname verdi. Beyanname sürecinde seçecekleri gider yöntemi ile bazı masrafları gider olarak düşebildi.

Giderler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam üzerinden vergi hesaplandı. Bu rakamın istisna sınırından yüksek olması halinde mal sahipleri vergi mükellefi oldu.

Kira gelir vergisi ödemeleri senede 2 eşit taksit halinde yapılıyor. Kira geliri için ilk taksitler 1-31 Mart tarihleri arasında ödendi.

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2018

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2018 ödemeleri Temmuz ayında yapılacak. 1 Temmuz'da başlayacak kira gelir vergisi taksit ödemeleri 31 Temmuz'da son bulacak. Buna göre 2018 yılı kira gelir vergisinde 2. taksit ödeme dönemi haftaya başlıyor.

Kira gelir vergisi nereye ödenir?

1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.


22 soruda kira beyanı!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön