25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?

Değer artış kazancı vergisi mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkuller için ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?



Değer artış kazancı vergisi mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkuller için ödeniyor. Vergide her sene istisna sınırı tespit ediliyor.

2017 yılında yapılan satışlardan elde edilen gelirlere uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. Kazanç elde eden kimseler, 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk  taksit ödemelerini gerçekleştirdi. 

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti 2018 ne zaman başlıyor?

2018 yılı vergi takvimine göre gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz 2018 itibari ile başlıyor. Buna göre, değer artış kazancı vergisi mükellefleri 2. taksitlerini önümüzdeki hafta ödemeye başlayabilecek. Vergi ödemesi, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılabilecek.

Gayrimenkul gelir vergisi vergi dairesinden, başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan yapılabiliyor. Ancak ödemeden önce beyanname verilmesi gerekiyor.

Yasa değişikliği bekleniyor

Mevcut uygulamaya göre 5. yıldan sonra elden çıkarlan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor. Çalışmaları devam eden yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde 5 yıl muafiyeti kaldırılacak. Yapılan her satıştan belli oranlarda vergi tahsil edilecek. Yeni uygulamanın detayları yasa yürürlüğe girdikten sonra belli olacak.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön