27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksiti nereye ödenir?

Kira gelir vergisi 2. taksiti nereye ödenir?

Konut veya işyerini geçtiğimiz sene kiraya vererek gelir elde edenler bu sene kira gelir vergisi ödüyor. Vergide 2. taksit ödemeleri bu ay yapılıyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksiti nereye ödenir?



Gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi mükellefleri borçlarını senede iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Vergi borcu, kiralamanın gerçekleştiği seneyi takip eden yıl içinde ödeniyor.

Buna göre, 1 Ocak - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde edenler bu sene vergi mükellefi oluyor.

2018 yılı kira gelir vergisi mükellefiyetinde belirlenen istisna sınırları konutta 3 bin 900 TL ve işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırlardan yüksek kira geliri elde eden kimseler, öncelikle beyanname verdi. Beyanname sürecinde seçecekleri gider yöntemi ile bazı masrafları gider olarak düşebildi. Ortaya çıkan rakamın yine sınırın üstünde olması halinde bu kimseler vergi mükellefi oldu.

Kira gelir vergisi mükellefleri vergi borcunun ilk takstini Mart ayında ödedi. Kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri ise 1 Temmuz'da başladı. Kira gelir vergisi 2. taksiti 31 Temmuz'a kadar ödenebiliyor. Kira gelir vergisi 2. taksiti nereye ödenir?

Kira gelir vergisi 2. taksiti ödenen yerler:

1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri

3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,

4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.

22 soruda kira beyanı!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön