25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi son günü 2018!

Kira gelir vergisi beyannamesi son günü 2018!

Mart ayı vergi takviminde belirtilen kira gelir vergisi son beyanname günü uzatıldı. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi son günü 2018 ne zaman oldu?



Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiralanmasından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Bu vergiyi istisna sınırlarından yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor. Ödemeden önce beyanname veriliyor. 

Ancak kira gelir vergisi için belirlenen istisna sınırlarından düşük gelir elde eden kimseler beyanname vermek zorunda olmuyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman veriliyor?

Kira gelir vergisi beyannamesi genelde 25 günlük bir süre içerisinde veriliyor. 1-25 Mart tarihleri arasında verilmesi gereken kira beyannamesinde bu süre son günün hafta sonuna gelmesi durumlarında uzatılabiliyor. Bu sene de 25 Mart'ın Pazar gününe denk gelmesi nedeni ile, kira gelir beyannamesi en son 26 Mart'ta verilecekti.

Ancak 23 Mart'ta GİB tarafından yapılan açıklama ile kira gelir vergisi beyannamesi süresi uzatıldı. Kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 2 Nisan Pazartesi günü oldu. Beyanname en son Pazartesi günü akşam mesai bitine kadar verilebiliyor. Online beyannameler ise gün sonuna kadar verilebiliyor. 

Kira gelir vergisi beyannamesi sınırı nedir?


Kira gelir vergisi beyannamesi sınırı meskenlerde 3 bin 900 TL olarak, işyerlerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi.

İnternetten kira gelir vergi beyannamesi verme işlemleri:

Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılacaktır.

Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 

İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.

Başkanlık, gelişen bilgi teknolojilerini dikkate alarak Sisteme giriş yöntemlerinde değişiklik veya ilave yapmaya ve bunları Sistem üzerinde kullandırmaya yetkilidir.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön