19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi bitti mi 2017?

Kira gelir vergisi bitti mi 2017?

1 Ocak-31 Aralık 2016 tarihleri arasında konutunu kiraya vererek 3 bin 800 TL'den işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Peki, kira gelir vergisi bitti mi 2017?



Kira gelir vergisinin 1. taksit dönemi bugün sona eriyor. Yarın ve diğer günlerde vergiyi faizsiz olarak ödemek mümkün olmuyor. Gecikmeli olarak yapılan beyanname ve ödemelerde bazı cezalar uygulanıyor.


Beyanname; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılıyor. Hazır Beyan Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Vergi ödemeleri ise vergi dairesinden ya da internet şubesinden yapılabiliyor. Vergi dairesinde yapılacak ödemeler için mükelleflerin mesai bitimine kadar süreleri bulunuyordu. Bu süreyi kaçıranlar internet üzerinden gün sonuna kadar beyanname ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilecek.


Kira gelir vergisinde ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak. Bu sene içinde elde edilen kira gelirleri için önümüzdeki sene kira gelir vergisi ödenecek.


Kimler vergi mükellefiydi?

1 Ocak-31 Aralık 2016 tarihleri arasında konutunu kiraya vererek 3 bin 800 TL'den işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.


Beyanname vererek vergi bedelinde indirim yapanların elde ettiği rakam bu sınırın altındaysa vergi ödemelerinden muaf olunuyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön