20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 10 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 10 gün!

Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor. Vergi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 10 gün!

Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Kira gelir vergisi bu sene 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergi elde edilen gelirin tespit edilen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca bu bedel mesken ve işyerleri vergileri için ayrı ayrı tespit ediliyor. 


Bu sene ödenecek kira gelir vergisi için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Aynı şekilde bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 10 gün!

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kira gelir vergisi, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Buna göre 2013 yılında elde edilen kira geliri için verginin 1. taksiti Mart ayında ödendi. 


Kira gelir vergisinin 2. taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında kira gelir vergisi mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön