29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 6 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 6 gün!

Mesken ve işyeri taşınmazların kiraya verilmesinde elde edilen kira geliri için ödenen kira gelir vergisi bir önceki sene içerisinde elde edilen gelirler için ödeniyor. 2014 yılı kira gelir vergisi ödemeleri için son 6 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 6 gün!

Kira gelir vergisi; mesken ve işyeri taşınmaz malların kiraya verilmesinde elde edilen kira geliri için ödeniyor. Vergi bir önceki sene içerisinde elde edilen gelirler için ödeniyor.


Bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödenen vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Kira gelir vergisinin ilk taksitleri Mart ayında ödeniyor. Verginin ikinci taksiti ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre kira gelir vergisi ödemeleri için son 6 gün bulunuyor.


Vergide, mesken ve işyerleri için istisna bedelleri ayrı ayrı belirleniyor. Peki hem mesken hem de işyeri kira geliri olan kimseler nasıl vergi ödüyor?


Hem mesken hem işyeri kira geliri olanların vergilendirilmesi:

Mesken kira gelirinin 3.200 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2013 yıl için 26.000 TL'yi aşması halinde mesken ve işyeri için beyanname verilmesi gerekmektedir.


→ Mesken kira gelirinin 3.200 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2013 yıl için 26.000 TL'yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece mesken kira geliri beyan edilecektir.


→ Eğer mesken kira geliri 3.200 TL istisna tutarının altında ise mesken kira geliri toplama dahil edilmeyecektir.


→ İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.


→ Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 3.200 TL mesken istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden %25 oranında indirim uygulanır.


→ Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamayacaktır.


→ Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.


→ Mükellefler 01/01/2013-31/12/2013 dönemine ait beyana tabi kira gelirlerini 2014 yılı mart ayının 1-25 inci günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar.


→ İşyerlerini Basit Usul'e tabi mükelleflere kiraya verenlerin 01/01/2013-31/12/2013 tarihleri arasında elde ettikleri kira gelirleri 1.390 TL yi geçiyorsa GMSİ-Kira Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön