27 / 04 / 2024

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Görücü, bugünkü köşesinde kira geliri beyanında gider sıralamasının önemini kaleme aldı. İşte Burak Görücü'nün 'Kira beyanında gider sıralamasının önemi' başlıklı yazısı...



Burak Görücü, 'Kira beyanında gider sıralamasının önemi' başlıklı yazısına "Gelir Vergisi Kanunu’nun 2. maddesinde tahdidi olarak sayılan gelir unsurlarından birisi gayrimenkul sermaye iratlarıdır. Gayrimenkul sermaye iratlarında gayrisafi hasılat takvim yılı içerisinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedelleridir. Gelir vergisine baz alınacak olan safi irada ulaşabilmek içinse gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirilecektir.

Yazımda bu giderlerin gayrisafi hasılattan indirilirken dikkat edilmesi gereken sıralamayı izah etmeye çalışacağım" ifadelerini kullanarak başladı. 

Burak Görücü'nün 'Kira beyanında gider sıralamasının önemi' başlıklı yazısının devamı şu şekilde:

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...

Kira beyanında gider sıralamasının önemi

Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesinin 1. Fıkrasında gayrimenkul sermaye iratlarında gayrisafi hasılattan indirilebilecek giderler 11 bent halinde sıralanmıştır. Bu giderlerden 9 tanesi bu paragrafın akabindeki paragrafta, diğer iki bent (4. ile 10. Bentler) aşağıdaki paragraflarda bahis konusudur.

Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri (1), kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri (2), kiraya verilen mal ve haklara müteallik sigorta giderleri (3), kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları (5), kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar (6), kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (7), kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri (8), kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler (9), kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlardır (11).

Esas üzerinde durmak istediğim yukarıdaki paragrafta olmayan 74. maddenin 1. Fıkrasının 4. ile 10. Bentlerinde yer alan iki gider kalemidir ki gider sıralamasında özellik arz etmektedir.


Geri Dön