25 / 04 / 2024

Kira geliri beyannamesinin kapsamı genişletildi!

Kira geliri beyannamesinin kapsamı genişletildi!

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı ve vergi kapsamı genişletildi.



2019 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenlerin vergilendirilmesiyle ilgili kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna edilecek mesken kira tutarı, işyeri kira gelirinde beyanname verme sınırı, emsal kira bedeli uygulaması, beyan edilen kira gelirlerinden düşürülecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi, beyannamenin verilme zamanı, vergi tarifesi, ödenmesi gereken verginin hesaplanması ve ödeme kanalları bulunuyor. 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticarî kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşuyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını kapsamında vergi kapsamı da genişletildi. Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı. Sokağa çıkamayan vatandaşlara istisna getirildi. İşte tüm merak edilenler....

SÜRE UZATILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart'ta dolacak yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan gün sonuna kadar uzattı.

2019 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamesinin 1-31 Mart tarihlerinde verilmesi gerekiyordu. Geçen yıla ilişkin kazançlara yönelik verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ise mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmesi öngörülüyordu.

MASRAFLARA YÜZDE 15 İNDİRİM 

Kira gelirini beyan ederken ‘götürü gider’ ve ‘gerçek gider’ olmak üzere iki yöntemden biri seçilecek. Yöntem seçimi ödenecek vergi tutarı açısından çok önemli! Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde ‘2 yıl’ boyunca bu yöntem değiştirilemiyor. Götürü giderin avantajı, kiradaki evle ilgili hiç masraf yoksa dahi yüzde 15 indirim imkanı sunması.

Yüzde 15 götürü gidere göre, daha fazla indirilebilir gerçek gideri olan mülk sahipleri ‘gerçek gider yöntemini’ seçip daha az vergi ödeyebilirler. Giderlere ilişkin belgelerin beyannameye eklenmesi gerekmiyor. Fakat 5 yıl süreyle saklanarak olası incelemede yetkililere ibraz edilmesi gerekiyor. Yani 2019’un kira beyanları için 2024’ün sonuna kadar belgelerin saklanması gerekiyor.

KREDİ KARTI KOLAYLIĞI

Gayrimenkullerin kiraya verilmesiyle elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belirtiliyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. Gayrimenkul sahipleri de koronavirüs kapsamında alınan tedbirler sebebiyle ödemelerini kredi kartıyla yapabiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yaptığı duyuruya göre, vergi daireleri tarafından tahsil edilen tüm vergi, harç ve idari para cezaları, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabiliyor. Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler de internet üzerinden yapılabilecek.

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN SÜRE UZATILDI

Maliye’nin son bir ay içinde beyanname verme sürelerini uzatmaya yönelik peş peşe düzenlemeleri oldu. Bu kapsamda; 65 yaş üstü kişiler için; beyanname verme süreleri de, tahakkuk edecek vergilerin ödeme süreleri de, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatıldı.

2020 kira geliri beyannamesi! 10 soruda tüm detaylarıyla!

Kira gelirinde vergi istisnası 2020!

6 maddede 2020 kira geliri beyannamesi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön