27 / 04 / 2024

Kira gelirinin beyan edilmesi!

Kira gelirinin beyan edilmesi!

Taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi mükelleflerinin ödeme yapabilmeleri için ilk olarak vergi beyanında bulunmaları gerekiyor. İşte, kira gelirinin beyan edilmesi!



Kira gelirinin beyan edilmesi!

Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesine göre, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmının gelir vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmış olup, söz konusu istisnanın uygulanması da belli şartlara bağlanıyor. 

 

Buna göre, istisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda bu istisnadan yararlanılamıyor. Mükellefler, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamede yer almayan mesken kira gelirlerini, pişmanlık ve ıslah hükümleri dahil olmak üzere kendiliklerinden süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan etmeleri halinde de söz konusu istisnadan yararlanabiliyor. 


Kira gelir vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Peki, kira gelirinin beyanı nasıl yapılır?


Kira gelirinin beyanı!

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan

mükelleflerden;

* Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını aşanlar,

*  İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin

brüt tutarı beyanname verme sınırını aşanlar,

* Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden

kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme

sınırını aşanlar yıllık beyanname vermeleri gerekiyor. 


Vergi kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında 1.500 TL TL’lik tutar bir istisna olmayıp, beyanname verme sınırı olarak karşımıza çıkıyor.  Bu tutarı aşan bir işyeri kira geliri olduğunda tamamı beyan etmesi gerekiyor. 


Birden fazla kira geliri olanların kira geliri vergisi değişir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön