26 / 04 / 2024

Kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?

Kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?

Kira anlaşmasının herhangi bir şekil şartı bulunmuyor. Kanunen yazılı sözleşme yapılması zorunlu olmaması nedeni ile kimi kiralamalar sözlü yani sözleşmesiz olarak da yapılabiliyor. Peki, kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?



Kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?

Kira anlaşması, mal sahibi ile kiracısı arasında yapılıyor. Bu anlaşma kapsamında ilgili taşınmazın ne kadar süre içerisinde kiracının kullanımında olacağı ve buna karşılık ne kadar bedel ödeyeceği tespit ediliyor.


Kira anlaşmasının herhangi bir şekil şartı bulunmuyor. Kanunen yazılı sözleşme yapılması zorunlu olmaması nedeni ile kimi kiralamalar sözlü yani sözleşmesiz olarak da yapılabiliyor. 


Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri; genellikle aralarında akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında tercih edilen sözlü kira anlaşması için de geçerli oluyor.


Ancak bu tür sözlü kira anlaşmalarında taraflar arasında problemler yaşanabiliyor. Örneğin kira bedelinin ödenmemesi ve kiracının tahliyesinin istenmesi gibi.


Peki, kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur? Kira kontratı olmayan kiracı nasıl tahliye edilir?


Kira sözleşmesi olmayan kiracıyı çıkarabilmek için, kendisinin kiracı olduğunu kanıtlayacak belgelerin edinilmesi gerekiyor.Bu belgeler ile kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanabilir olması önem taşıyor. 


Kira parasının ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza da kira anlaşmasının ispat edilmesi açısından önem taşıyor.


Bu kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor. Bu süreçte kiracının "Ben kiracı değilim." dediğini düşünelim. Bu halde de kendisine fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.


Kira yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön