25 / 04 / 2024

Kira şerhi için gerekli belgeler!

Kira şerhi için gerekli belgeler!

Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Taşınmaz malın kiralanması durumunda, tapuya kira şerhi de düşülebiliyor. İşte kira şerhi için gerekli belgeler..



Kira şerhi için gerekli belgeler!

Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerhler; Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ile Geçici tescilin şerhi olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmaz malın kiralanması durumunda, tapuya kira şerhi de düşülebiliyor. Tapuya kira şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile birlikte tapuya müracaat edilmesi ve belli masrafların ödenmesi gerekiyor.


2015 yılı harcı:

Adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil ediliyor.


Kira şerhi için gerekli belgeler:

1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,


2) Kira sözleşmesi,


3) Sözleşmedeki imzalar noterce onaylanmış ise ve şerh yetkisi varsa kiracının istemi.


4) Noterce onaylanmamış ise veya şerh yetkisi yoksa taşınmaz malikinin istemi.


5) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


6) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Tapu şerhi sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön