28 / 03 / 2024

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi işlemine kira şerhi deniyor. Peki, Kira şerhi nasıl kaldırılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Kira sözleşmesinin imzalanmasının ardından gerçekleştirilen kira şerhi, ev sahibi ve kiracının isteğine bağlı olarak kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Tapuda yer alan kira şerhi, tapu kaydına "bilgi notu düşme" olarak ifade edilebiliyor.

Kiracıların ve ev sahiplerinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerinin belirlendiği kira sözleşmelerinin tapuya yansıma işlemi olan kira şerhi, son zamanlarda kiracılar tarafından ev sahiplerine sıklıkla iletilen bir talep olarak karşımıza çıkmaya başladı. 

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Tapuda kira şerhi işleminin başlatılabilmesi için gerekli belgeler ve harç bedelinin ödenmesi gerekiyor. Kira şerhi sayesinde, konut, sahibi tarafından başka birine  satılsa dahi şerh süreci boyunca kiracının tahliyesi talep edilemiyor. 

Yeni ev sahibi de bu şerh koşullarını kabul etmiş oluyor. Tapuda yer alan kira şerhi, gayrimenkullerin satılması durumunda sahiplerin keyfi davranışlarından dolayı yaşanabilecek kiracı mağduriyetlerin büyük ölçüde önüne geçiyor. 


Geri Dön