24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Kiracı, mal sahibi ve kira sözleşmeleri hakkında yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyan kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?



Kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Kiracı, mal sahibi ve kira sözleşmeleri hakkında yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen kira sözleşmesinin imzalanması ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.


Her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyan kira sözleşmesi, noter huzurunda yapılabileceği gibi şahitler huzurunda karşılıklı imzaların atıldığı kira kontratı da bağlayıcı olarak kabul ediliyor.


Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl süre için yapılıyor. Bu sürede kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?


Kira ilişkisine son verilmek isteniyorsa; kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Aksi durumda; 1 ay öncesinden kiranın yenilenmeyeceği bildirilmediği takdirde kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.


Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş olur ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor. 


Ev sahibi de aynı şekilde 1 ay öncesinden evi boşaltma ihbarnamesi yollamazsa kiracısını evden çıkartamaz. Kontrat yenilenmiş sayılıyor.



Kiracı apartman aidatı ödemezse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön