29 / 03 / 2024

Kira sözleşmesinin süreli olması nedir?

Kira sözleşmesinin süreli olması nedir?

Kira sözleşmelerinde süre, belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli de olabiliyor. Kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Peki, kira sözleşmesinin süreli olması nedir?



Kira sözleşmesinin süreli olması nedir?

Türk Borçlar Kanunu’nun kira sözleşmesine ilişkin hükümleri üç ayrım altında ele alınıyor. Birinci ayrımda Genel Hükümler, ikinci ayrımda Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları son olarak üçüncü ayrımda ise Ürün Kirası’na ilişkin düzenlemelere yer veriliyor. 


Kira sözleşmesi, tüm kira tiplerini kapsayacak biçimde tanımlanıyor. Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasıyla birlikte ondan yararlanılmasını da kiracıya bırakmayı üstleneceği belirtiliyor. 


Eski kanundan farklı olarak kiralanan şeyin yalnızca kullanılmasıyla yetinilmemiş aynı zamanda yararlanılmasına da yer veriliyor. Dolayısıyla, kiraya verenin borçlarından birini kiralanan şeyden yararlandırma da oluşturuyor. 


Kanunda belirtildiği, gibi kira sözleşmesi belirli ve belirli olmayan olmak üzere iki şekilde yapılabiliyor. Peki, kira sözleşmesinin süreli olması nedir?


Süreli kira sözleşmesi!

Kira sözleşmelerinin geçerli olması için süreli olması şart olmamakla beraber, taraflar anlaşarak kira sözleşmesi süreli yapılabiliyor. 


Tarafların özgür iradeleri ile kararlaştırdıkları altı ay, bir yıl, üç yıl gibi belirli bir zamanı içeren kira sözleşmelerine süreli kira sözleşmesi deniyor. Sözleşmede belirtilen bu tarihte kira sözleşmesi fesh ediliyor. 


Kiracı sözleşmeye uymazsa ne yapılabilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön