19 / 04 / 2024

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikle, gecekonduların dönüşümüne krediyle beraber kira desteğinde de bulunulacak. İşte düzenlemenin ayrıntıları...



İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, yeni düzenleme ile binadaki hak sahibi veya kiracıların haricinde eskiden hak sahibi olamayan gecekondu sahiplerinin de rezerv alan düzenlemesi ile destek kapsamına dahil edildiğini belirtti.  “Normalde gecekondu sahipleri kentsel dönüşüm yapıldığında herhangi bir haktan faydalanamıyordu” şeklinde konuşan Çatalkaya, “Hazine'nin, belediyenin, hatta şahısların bile arazileri üzerine yapılan kaçak yapılarda oturanlar ikna edilemiyor, bina da yıkılamıyor. Ayrıca gecekondu gibi kaçak yapılarda sınırlı hak sahibi bile olamıyordu. Şimdi buralardaki gecekondular, insanları mağdur etmeden, kentsel dönüşüm kapsamına alınması için kira yardımı veya krediden faydalandırılacak” açıklamasında bulundu. 

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!

Geçtiğimiz sene metrekaresi 3.5004.000 liraya yapılan  konutların maliyetinin şimdi 8.00010.000 liraya yükseldiğini dile getiren Çatalkaya, “100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 350 ila 400 bin TL’den, şimdi 800 bin TL ile 1 milyon TL’ye yapılabiliyor. Dolayısıyla verilen kredi ancak yarısını karşılayabiliyor. Burada alım gücünü yükseltecek çalışmalar lazım” diye konuştu. 

Agra Mimarlık Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve rezerv yapı alanlarında bulunan mevcut binalar ve gecekondu sahiplerinin de bu imkanlardan yararlanabileceklerine dikkat çekti. Hem kira hem kredi desteğinin önünün açan değişikliğin kentsel dönüşüme hız verilmesinde çok fazla hareketlilik getirmeyeceğine dikkat çeken Şen, “Hareketlilik için öncelikle yasanın günümüz şartlarına göre mutlaka revize edilmesi veya yeniden yazılması gerekiyor. Uygulamadaki aksaklıkların ve tıkanmaların önünü açmak için mutlaka bunların yapılması gerekmekte. Ayrıca kredi faiz oranlarının mutlaka vatandaşlarımızın kredi taksitlerini ödeyebileceği seviyeye yani 0,70 bandına mutlaka indirilmesi ve bunu tüm bankaların yapması lazım. Esasında en doğrusu sadece kentsel dönüşüm kredileri ile ilgili ayrı bir bankacılık sisteminin oluşturulmasında fayda var. Süreci hızlanması için ayrıca ayrı bir bakanlığın kurulması ve belirli bölgelerde de müdürlüklerin açılarak karar ve uygulama hızlarının artırılması gerekmekte” açıklamasında bulundu ve yalnızca can güvenliği için kendi binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara vergi muafiyeti ve KDV istisnası sunularak, 120 ay ödemeli kentsel dönüşüm kredisinin mutlaka faiz oranının düşürülerek en az 180 aya yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kira ve kredi desteğinde yeni dönem! Gecekondularda yararlanacak! Resmen değişti!

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, kararın pozitif olduğuna dakat dönüşümü yapacak müteahhitlerinde oyuna dahil edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Durbakayım, “Müteahhitlerin vergisel, sigorta gibi birtakım teşviklere ihtiyacı var. Müteahhitlere bu konuda bir destek verilmesi lazım. Dolayısıyla alınacak tedbirlerle müteahhitlik yönününden de desteklenmesi lazım” diye konuştu. 

TOKİ DAHA DA AKTİFLEŞİYOR

Rezerv yapı alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen ve yasa kapsamında kentsel dönüşüm alanları olduğunu aktaran Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Bu alanlar için de dönüşüm yapılması kentsel dönüşüm süreçleri için çok önemli. Rezerv yapı alanlarında uygulamaların TOKİ ilgili idareler tarafından yapılıyor olması da önümüzdeki süreçte TOKİ’nin aktif olacağı bir süreci öngörebiliriz” dedi ve düzenleme ile bedel karşılığı inşaatların yaptırılması konusunda ciddi bir teşvik oluşacağının altını çizdi. 

Evini dönüştürene çifte destek müjdesi geldi! Hem kira ve faiz desteği verilecek!

Altında son dakika! Herkes biliyordu ama artık değişti! Altın yıl sonunda işte bu rakamı görecek! Hemen bakın!

Maaşlara Temmuz zammı geliyor! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği kaç lira olacak? İşte zamlı maaşlar...

Dolar güç gösterisi yapıyor! Herkes bu rakamlara odaklandı, çok konuşulacak! Dolarda son dakika 18 Haziran 2022


Geri Dön