24 / 04 / 2024

Kira zammında yasal oran 2018!

Kira zammında yasal oran 2018!

Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) gereğince kira zammı hesaplamasında kullanılan enflasyon oranı değişiyor. Peki, kira zammında yasal oran 2018..



Kira zammında yasal oran değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) gereğince kira zammı hesaplamasında kullanılan enflasyon oranına ilişkin yeni karar yer aldı.

Yeni Ekonomi Paketi gereğince kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirlenecek.

Mevcut yasaya göre, kira zammı hesaplaması üretici fiyat endeksi oranları baz alınarak yapılıyordu.

Borçlar Kanunu madde 344:

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." 

Yeni ekonomi paketi:

"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."

 

Yeni Ekonomi Paketi'nden inşaat sektörüne neler çıktı?
 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön