20 / 04 / 2024

Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi?

Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi?

Anayapının korunması hususunda kiracılar söz sahibi olabilir mi? Apartmanda projeye aykırı olarak yapılan onarımların düzeltilmesini talep edebilir mi? Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi? İşte sorularınızın yanıtı..



Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi?

Apartman yönetiminde kiracılar ile kat malikleri aynı hakka sahip olmuyor. Kiracıların yönetimde çok fazla hak ve sorumluluğu bulunmayıp, toplantılarda dilek ve temennilerini iletebiliyor.


Ancak kat malikine vekalet verilmesi halinde, kiracı ev sahibinin yerine söz sahibi oluyor ve kat malikleri kurul toplantısında söz söyleme ve oy kullanma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracının apartman yönetimine karşı dava açma hakkı var mıdır?


Mahkemelerde, davacı ve davalı olma sıfatı dava konusu hakkın özü ile ilgili oluyor. Eğer bir kimsenin davada davacı veya davalı olma sıfatı bulunmuyorsa hakim davayı reddediyor.


Bu doğrultuda Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19 gereğince, ortak yerlerde kat maliklerinin beşte dördünün yazılı oluru alınmadan apartmanda değişiklikler yapılamıyor. Yapılması halinde, kat malikleri ve kat malikleri kurulunca bu hususta yetki verilmiş olan kişiler dava açabiliyor. 


Kiracılar, kendilerine yetki verilmemesi halinde dava açma ehliyetine sahip olamıyor.


Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk: 

Madde 19 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. 


(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. 


Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. 


Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. 

 

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.


Kat malikleri kurulu kararının iptali davası kime karşı açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön