19 / 04 / 2024

Kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının tahliyesi ancak bazı durumlarda mümkün olabiliyor. Kanunen tahliye için yine belirlenen sürelerde ihtarnamenin çekilmesi gerekiyor. Peki, kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?



Kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracının tahliyesi ancak bazı durumlarda mümkün olabiliyor. Kanunen tahliye için yine belirlenen sürelerde ihtarnamenin çekilmesi gerekiyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kiracıyı çıkarmak için ihtarnamesi:


İHTAR EDEN           :....... 

VEKİLLERİ            :.......

KARŞI TARAF          :.......


KONU                 : 

.......  kira  bedeli ....... sının ödenmesi, ödenmediğinde tahliye ve alacak davası açacağımızın ihtarıdır.


AÇIKLAMALAR          :

1-Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ....... tarihli sözlü kira mukavelesi gereği aylık ....... kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.



2-Her ayın 1 ile 5 arasında Bankaya yatırmanız gereken ....... .......  kira bedelini bu güne kadar yatırmamış bulunmaktasınız. 


3-....... ....... kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu 260 maddesi gereğince hakkınızda alacak ve tahliye davası açacağımızı yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz. 

 

İSTEM SONUCU         :

İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren otuz gün içinde ....... ....... kira bedelini ödemeniz, ödemediğiniz taktirde hakkınızda temerrüt nedeniyle tahliye ve alacak davası açacağımızı ihtaren bildiririz.

             

İHTAR EDEN VEKİLİ

.......


SAYIN NOTER   : 

Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep  ederim. 



İHTAR EDEN VEKİLİ

.......


Peki, kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Kiracı hakkında çıkan tahliye kararına itiraz edemiyor. Tahliye kararına rağmen evi boşaltmaması halinde mal sahibi yeni bir dava açabiliyor. Bu davada kiracı bazı yaptırımlarla da karşılaşabiliyor.



Kiracıyı tahliye davası nasıl açılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön