25 / 04 / 2024

Kiracı tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme!

Kiracı tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme!

Kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanına kira tahliye taahhütnamesi deniyor. Peki, kiracı tahliye taahhütnamesi davasında görevli mahkeme hangisidir?



Kiracı tahliye taahhütnamesi  davasında görevli mahkeme!

Tahliye taahhütnamesi, kiracının belirlenen tarihte evi boşaltacağına dair imzaladığı belge olarak karşımıza çıkıyor. Taahhütnamenin geçerli sayılabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor.


Gayrimenkul Kiraları hakkında kanunun 7. maddesine göre kiralayan, tahliye taahhütnamesine uymayan kiracıyı, icra dairesine müracaat ederek veya tahliye davası açarak kiralanandan çıkartabiliyor. 


Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması, ilk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, özgür irade belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor. 


Kiralayan, yani ev sahibi, tahliye taahhütnamesini ilk kira yılının bitimini müteakip alıyor. İkinci kira yılı başlangıç olmak kaydıyla, tarafların belirlediği tarihte kiracının çıkmasını talep edebiliyor. Kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. 


Tahliye taahhütnamesi örneği:

TAAHHÜT EDEN(KİRACI)

ADI SOYADI  (ÜNVANI)   :

 

MAL SAHİBİ (KİRALAYAN)

ADI SOYADI              :          

 

TAHLİYE EDİLECEK

MECURUN ADRESİ          :

 

TAHLİYE TARİHİ          :

 

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 352/1 maddesi gereğince boş ve sağlam olarak yukarıda belirtilen tarihte tahliye edeceğimi adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim.

 

 

TAAHHÜT TARİHİ     :

 

TAAHHÜT EDEN       :

 

İMZASI             :



Tahliye taahhütnamesi davası ne kadar sürer?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön