19 / 04 / 2024

Kirada TL'ye geçme çağrısı AVM’lerde tutmadı!

Kirada TL'ye geçme çağrısı AVM’lerde tutmadı!

Döviz kurundaki dalgalanmanın ardından “TL’yle kiraya geçilsin” çağrısı AVM’de tutmadı. AVM’ler TL’ye geçmek yerine kiracısına kuru sabitleme ve indirim sözü verdi.



Döviz kurundaki dalgalanmanın ardından “TL’yle kiraya geçilsin” çağrısı AVM’de tutmadı. AVM’ler TL’ye geçmek yerine kiracısına kuru sabitleme ve indirim sözü verdi.


Döviz kurlarındaki dalgalanmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yaptığı "Kiraları TL'yle alın" çağrısına birçok AVM uymadı. Geçen hafta salı günü olağanüstü toplanan AVM yatırımcıları dün de Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ankara'da bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre, AVM yatırımcıları markalara üçer aylık periyotlarla destek verecek. Ancak kirada TL'ye dönmek yerine kuru sabitleyecek veya indirime gidecek. Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Gümrük Bakanı Tüfenkci, "Bazı AVM'lerimiz döviz kurunu sabitlemişlerdi. Önümüzdeki dönemde kimisi indirerek, kimisi kendi bütçeleri içinde kiracılara indirim yaparak destek vermeyi düşünüyorlar" dedi. Türk ekonominin büyümeye devam etmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, yatırımcıları rahatsız edecek veya onlara ilave yük getirecek bir uygulamanın içerisinde bulunmalarının mümkün olmadığını kaydetti.


AVM'LERİN YÜZDE 65'İ KURU SABİTLEDİ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ise, her AVM'nin bu zor dönemde markalara destek vereceğini belirterek, "Kimisi kira indirimi kimisi kur fikslemesi yapacak. Bu zor dönemi beraber el ele aşacağız" dedi. Bakanla görüşmeden önce aralarında destek kararı aldıklarının altını çizen Belgü, şimdiden AVM'lerin yüzde 65'inin kuru fikslediğini, diğerlerinin ise kira indirimine gitmeye başladığını ifade etti.


Sabah



Haber Yeni Şafak'ta şu şekilde yer aldı;


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, alışveriş merkezlerinde (AVM) iş yeri kiralarının Türk lirası ile ödenmesine ilişkin uygulamanın devam edeceğini belirterek, “Bazı AVM'lerimiz zaten kendi içerisinde döviz kurunu belli bir noktada sabitlemişlerdi. Önümüzdeki dönemde kimisi döviz kurunu sabitleyerek, kimisi indirerek, kimisi kendi bütçeleri içinde kiracılara indirim yaparak destek vermeyi düşünüyorlar” dedi.

AYD HEYETİNİ KABUL ETTİ

Bakan Tüfenkci, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ve beraberindeki heyeti kabul etti. İnsanların refah düzeyini artırmak ve piyasayı canlandırmak için AVM işletmecileriyle bir araya geldiklerini ifade eden Tüfenkci, ekonominin büyümeye devam etmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğine dikkati çekti.

KİRALARDA HASSASİYET ARTTI

Bütün AVM'leri aynı şartlarda değerlendirmemek gerektiğini de dile getiren Tüfenkci, "Her AVM, sıkıntılı zamanda perakendecinin, kiracısının yanında olduğunu gösterme adına böyle bir çalışmayı bu toplantıdan sonra biraz daha önemseyerek yapacaklar” ifadesini kullandı.

Serbest piyasada yaptırım olmaz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, AVM yatırımcılarıyla yaptıkları görüşmede bu yatırımcıları rahatsız edecek veya onlara ilave yük getirecek bir uygulamanın içerisinde bulunmalarının serbest piyasa koşullarında mümkün olmadığını kaydetti. AYD Başkanı Belgü de, “Biz Türkiye'de yatırımı olan yerli yabancı bütün yatırımcılar, ekonomiye destek olmak için elimizden gelen çalışmaları yapacağız. Biz burada üzerimize düşen vazifeyi mutlaka yerine getireceğiz. Dönemsel olarak hem kurları hem kiraları olabildiği kadar gözden geçirerek perakendecinin yanında olmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.



Yeni Şafak


Geri Dön