25 / 04 / 2024

Kirada yıllık enflasyon oranları 2015!

Kirada yıllık enflasyon oranları 2015!

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşma imzalanıyor. Yenilenen kira anlaşmalarında kiraya yıllık zam yapılıyor. İşte kirada yıllık enflasyon oranları 2015...



Kirada yıllık enflasyon oranları 2015!

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşma imzalanıyor. Bu Kira anlaşması, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.


Kira sözleşmesi ile mal sahibi, malının kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Kira sözleşemeleri dönem sonunda yenilenmiş kabul ediliyor. Sözleşmenin yenilenmesi ile birlikte kira bedeline belli oranlarda yıllık zam yapılıyor. Peki, kiraya zam nasıl yapılır?


Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kiraya ÜFE oranlarında zam yapılıyor. İşyerinde ise bu kural tarafların anlaşmasına bağlanıyor. Taraflar sözleşmede hangi oranda anlaşmışsa o oranda zam yapılıyor.


Hesaplamada kullanılan enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanıyor. Temmuz 2015 döneminde yenilenen kiralamalarda hesaplanacak yıllık enflasyon oranları şu şekilde;


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi. (Zam oranı %6,73)


Eğer işyerinde TÜFE oranlarına göre zam yapılacaksa oranlar şu şekilde;


TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,28 artış gerçekleşti.


Kira artış oranı belirtilmemiş artış nasıl yapılacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön