23 / 04 / 2024

Kiralayan tahliye taahhütnamesiyle ne yapabilir?

Kiralayan tahliye taahhütnamesiyle ne yapabilir?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanı olarak tanımlanıyor. Peki, kiralayan tahliye taahhütnamesiyle ne yapabilir?



Kiralayan tahliye taahhütnamesiyle ne yapabilir?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanı olarak tanımlanıyor. 


Kiralanan gayrimenkulun tahliye nedenlerinden biri olan tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması; ilk kira sözleşmesinden sonra yapılmış olması; özgür irade ile verilmiş olması ve açıkça belli bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor. 


Bu demektir ki kira kontratına konulan tahliye taahhüdüne dair hükümler ile kira kontratıyla aynı gün yapılan bağımsız tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor.  Ancak, ilk sözleşmeden sonra yapılacak ikinci sözleşmeye konulacak tahliye taahhüdünü içeriyor hükümler ile ikinci sözleşmeyle aynı tarihli bağımsız tahliye taahhütnamesi geçerli oluyor. Birden çok kiracının varlığı halinde tahliye taahhütnamesi, bütün kiracılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


Kiralayan tahliye taahhütnamesiyle ne yapabilir?

1. İcra dairesine başvurarak İcra iflas Kanunu 272 madde gereğince taahhüt dolayısı ile Tahliye Emri göndertebiliyor.  Gönderilen bu tahliye emrinde kiracıya , tahliye emrinin tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mecuru tahliye ve teslim etmesi , kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa 7 gün içerisinde dilekçe ile veya sözlü olarak İcra Dairesine bildirmesi, süresi içerisinde itiraz etmez veya taşınmazı tahliye etmezse , icra yoluyla çıkarılacağı , yaptığı itiraz kaldırıldığı takdirde, İcra İflas Kanunu 273. madde gereğince zorla tahliye edileceği ihtar olunuyor. 


2. Kiralayan isterse gayrimenkulun bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk mahkemesine Taahhüt Nedeniyle Tahliye davası açılıyor. Açılacak davanın taahhüt tarihini takip eden 1 ay içerisinde açılması gerekiyor. 


Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön