26 / 04 / 2024

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

İstanbul’da yaşayan 34 yaşındaki mimar M. A. ev kiralamak isterken 4 bin TL dolandırıldı. Peki ev kiralarken dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?



YETKİ BELGESİ YOKSA EMLAKÇI OLAMAZ

Hürriyet Gazetesi'nden Gaye Kobal ve Sedef Batı'nın haberine göre; son zamanlarda çok fazla sahte emlakçı türediğine de vurgu yapan Taş, yetki belgesi olmayan birine emlakçı denilmemesi gerektiğine dikakt çekerek, “Yetki belgesi olmayan emlakçılarla kesinlikle çalışılmamalı. Emlakçı olduğunu söyleyen ve gayrimenkul satış/kiralama yapan herkesin yetki belgesini göstermesi lazım. İnternet siteleri ise yönetmeliğe göre bu belge numaralarını paylaşmak zorunda. Ancak bazıları yazıyor, bazıları ise maalesef yazmıyor.” ifadelerini kullandı. 

HERKES İLAN VEREBİLİYOR

Güvenilir internet sitelerinde resmi emlak ofisi, vergi levhası ve yetki belgesi bulunmayan kimsenin üyeolmadığını aktaran Altınay, “İnternet sitesi üzerinden kiralık ilanlarına bakarken öncelikle ilan bilgileri bölümünün ‘kimden’ yazan kısmına bakmak gerekiyor. Eğer emlak ofisi yazıyorsa belgeli ve resmi bir emlak ofisi. Ancak yazmıyorsa herhangi biri hatta gerçekten o dairenin sahibi bile olmayabilir. Çünkü bu sitelere herkes ilan verebiliyor” şeklinde konuştu.

Kiralık ev arayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir!

GÜVENLİ ŞEKİLDE İLERLEMEK İÇİN…

Altınay, mülk sahiplerinin genel olarak konutlarını güvendikleri emlakçılara teslim ettiklerine dikkat çekti ve bu durumda en güvenli şekilde nasıl ilerlemenin doğru olacağını şu şekilde aktardı:

“Öncelikle kiralayacağınız gayrimenkulün tapusunu görmek istemelisiniz. Üzerinde yazan mülk sahibinin kimlik bilgilerini alıp sorgulama yaptırabilirsiniz. Gerçekliğine emin olduktan sonra tapuda yazan mülk sahibinin kendi hesabına ödemeniz gereken peşinat ve depozito kısımlarını resmi yoldan açıklamalı bir şekilde havale yapabilirsiniz. Emlak firmasına ödenecek tutarı ise firmanın kendi hesabına yapmalısınız.” 

BÖLGEDEKİ DİĞER EV FİYATLARI KONTROL EDİLMELİ

Son zamanlarda kiralık konut sıkıntısının had safhaya çıkmasının emlak dolandırıcılarının iştahını artırdığına vurgu yapan Aşa, “Değerinden düşük ilanlarla cazibe yaratıp sonradan farklı senaryolarla insanları ikna edip peşinat veya kapora alıyorlar. Bu durum aslında biraz da vatandaşların ‘kelepir buldum, ucuza kapattım’ gibi fırsatçı yaklaşımlardan da kaynaklanıyor. Bu gibi bir ilanla karşılaşıldığı zaman vatandaş düşünmeli ve biraz araştırma yaparak o bölgedeki fiyatları kontrol etmeli. Çok fark varsa kesinlikle bir sıkıntı çıkacaktır.” diye konuştu. 

EMLAKÇININ YETKİ BELGESİNE İNTERNET ÜZERİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ

Kiralanacak konutu görmeden ve fotoğraftakilerle aynı ev olduğunu teyit etmeden hiçbir şekilde ödeme gerçekleştirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Aşa, "İnternet sitelerinde de bu tip bir ilanla karşılaşıldığında gerekirse ilan portalını arayıp bu ilanın sahte olabileceğini söylemek gerekiyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’na da şikâyet oluşturabilirler. Görüştüğünüz emlakçının yetki belgesi olup olmadığını internet üzerinden ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama’ adresinden öğrenebilirsiniz" açıklamasında bulundu. 

Ev alacaklar dikkat! Seri ilan sitelerindeki fiyatlara aldanmayın!

Konut sahipleri çıldırdı! Kiralar dudak uçuklatıyor!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Kripto paralarda son durum ne oldu? İşte o artışlar!

Emekliler dört gözle bekliyordu! Maaşlara 2.500 TL seyyanen zam! 


Geri Dön