24 / 04 / 2024

Kiralık ev fiyatları Şubat 2022'de en çok hangi illerde arttı?

Kiralık ev fiyatları Şubat 2022'de en çok hangi illerde arttı?

Türkiye'de ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatlarında gerçekleşen senelik yükseliş oranı Şubat 2022'de yüzde 84,2 olarak belirlenirken, ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı 30 Türk Lirası'na yükseldiği tespit edildi.



İlçe düzeyindeki kira fiyatı artış hızlarında büyük farklılık

Kiralık ev piyasası Şubat 2022 raporunda yer alan özgün başlık İzmir’deki ilçelerde son bir senede kaydedilen kira fiyatları oldu. Geçtiğimiz ay açıklanan rapordaki verilerde, İzmir’deki ilçelerdeki satılık ev fiyatlarını incemişti ve büyük farklılıkların olduğu belirlenmişti. İzmir'deki ilçelerdeki kira fiyatlarında da son bir senede büyük farklılıkların yaşandığı belirlendi. 

Bu kapsamda, kira fiyatlarındaki senelik yükseliş oranı 2018 Eylül-2019 Eylül arasında genellikle geriledi ve izleyen dönemlerde de aralıksız artış gösterdi. Ege'nin incisi İzmir’deki ortalama kira yükseliş hızı Nisan 2021'den itibaren daha da belirginleşti. Şubat 2022 verilerine göre İzmir genelinde senelik ortalama kira yükseliş oranının yüzde 74 olduğu belirlendi. 

Kiralık ev fiyatları Şubat 2022 de en çok hangi illerde arttı?

İzmir'de kiralık ev fiyatlarındaki senelik yükseliş oldukça fazla bir oranı bulurken, kira fiyat yükselişleri ilçe düzeyinde önemli oranlarda farklılaştı. Son bir senede en fazla yükselişin kaydedildiği ilçe Urla yüzde 110) olarak belirlenirken, Urla’yı, sırasıyla, Selçuk yüzde 107,7, Aliağa yüzde 100, Bergama yüzde 98 ve Narlıdere yüzde 94,3 oranıyla izledi. Diğer taraftan, en düşük kira fiyatı yükselişini Ödemiş’te yüzde 32,1 oranıyla olduğu belirlenirken, sırasıyla, Foça yüzde 45,6, Bayraklı yüzde 49,5, Çiğli yüzde 51,9 ve Tire yüzde 55,8 en düşük kira fiyat yükselişlerinin kaydedildiği yerler oldu. 

Son bir senede Türkiye'deki enflasyon oranının yüzde 54 civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının Çiğli, Bayraklı, Foça ve Ödemiş ilçelerinde gerilediği belirlenirken, diğer ilçelerde ise artış kaydettiği tespit edildi. 

İzmir genelinde Şubat 2022 itibariyle ortalama kiralık mertekare fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe sırasıyla Urla 60 Türk Lirası, Güzelbahçe 53 lira ve Narlıdere 46 Türk Lirası olarak belirlendi. En düşük kiralık metrekare fiyatı ise Ödemiş 11 lira, Tire (15 lira), Kemalpaşa, Torbalı ve Bergama 18 lira ilçelerinde kaydedildi.

Satılık konut fiyatları en hızlı hangi ilde arttı?

Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!

Konut almak için şu an doğru zaman mı? Fiyatlar düşecek mi?

 


Geri Dön