24 / 04 / 2024

Kiralık eve aile konutu şerhi!

Kiralık eve aile konutu şerhi!

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri taşınmaz olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kiralık ev aile konutu sayılır mı? İşte, kiralık eve aile konutu şerhi!



Kiralık eve aile konutu şerhi!

Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak oluyor. Bir konutun tapuda aile konutu olarak şerh edilmesi için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekiyor. 


Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere aile konutu deniyor. Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor.


Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor ve o taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlayacak ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapamıyor.


Aile konutu şerhinin etkisi evlilik birliğinin devamı süresi ile sınırlı oluyor. Eğer boşanma davası sırasında bu şerh hakim tarafından kararlaştırılmış ise boşanmaya karar verilmesi durumunda, kararda boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte aile konutu şerhinin de kaldırılması konusunda karar verilmesi gerekiyor. 


Bir yerin aile konutu olması için mutlaka tapu kaydının eşlerden birine ait olması gerekmiyor. Aile konutu kiralama suretiyle elde edilmiş yahut eşlerden birinin yakınına ait olup bilabedel sağlanmış olabiliyor. Bu haller taşınmazın aile konutu olma özelliğini ortadan kaldırmıyor. Yani, kiralık eve aile konutu şerhi konulabiliyor. 


Aile konutu şerhi için gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön