18 / 04 / 2024

Kiranın bankaya yatırılma zorunluluğu 2014!

Kiranın bankaya yatırılma zorunluluğu 2014!

Mesken kiralamalarında kira bedeli ne kadarın üstündeyse, bankadan ödeme zorunluluğu bulunuyor? İşyerinde kiranın elden verilmesi mümkün oluyor mu? İşte kiranın bankaya yatırılma zorunluluğu 2014 esasları..



Kiranın bankaya yatırılma zorunluluğu 2014!

Kira kanunu olan Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Ancak kiracının da belirlenen kira bedelini gereken zamanda ve kanuna uygun şekilde ödemesi gerekiyor. 


Bilindiği üzere kira bedellerinin ödenmesi hususunda, bankadan yatırılma koşulu bulunuyor. Kira bedeli ödemelerinin banka aracılığı ile yapılması gerektiği hakkında karar 2008 yılında alınmış olup; 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belli bir miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor.


Tebliğe göre, 500 TL ve üzerindeki kira bedellerinin banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu kılınıyor.


Ancak bu uygulama meskenlerde geçerli oluyor. Buna karşın işyeri kiralamalarında herhangi bir sınır olmaksızın, tüm kira gelirlerinin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.


Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları şu şekidle sıralanıyor:


"-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

             

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların

             

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir."


Kira bedeli ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön