26 / 04 / 2024

Kiraya verilmesi mümkün olmayan hazine taşınmazları nelerdir?

Kiraya verilmesi mümkün olmayan hazine taşınmazları nelerdir?

Tasarrufu, yönetimi ve mülkiyeti devlete ait olan taşınmazlara hazine taşınmazları deniyor. Hazine taşınmazları ticari amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabiliyor. Peki, kiraya verilmesi mümkün olmayan hazine taşınmazları nelerdir?



Kiraya verilmesi mümkün olmayan hazine taşınmazları nelerdir?

Tasarrufu, yönetimi ve mülkiyeti devlete ait olan taşınmazlara hazine taşınmazları deniyor. Hazine taşınmazları kiralama işlemleri Milli  Emlak Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. 


Hazine taşınmazları tarımsal amaçlarda kullanılmak üzere, ticari amaçlarda kullanılmak üzere, spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere, balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere devlet tarafından kiralanabiliyor. 


Kiralama işlemleri için kiralama sebebini ve kiralanmak istenen yerin sınırları gösteren  bilgileri içeren bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat edilmesi yeterli oluyor. Peki, hangi hazine taşınmazları kiraya verilemiyor?


Kiraya verilmesi mümkün olmayan Hazine taşınmazları!

a. Kamu hizmetlerine tahsisli olup tahsis amacında kullanılan taşınmazlar, kiraya verilemiyor. Ancak bu gibi taşınmazların içinde bulunan büfe, kantin, çay ocağı ve benzeri ticari üniteler istisna oluyor. 


b. Kıyı ve sahil şeritleri kiraya verilemiyor.  Ancak Kıyı Kanununda belirtilen amaçlarda kullanılmak üzere kiralanması talep edilen taşınmazlar istisna oluyor. 


c. Sit alanında kalan taşınmazlar kiraya verilemiyor.  Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar istisna oluyor. 


ç. Millî park sınırları içerisinde kalan taşınmazlar kiraya verilemiyor. 


d. Tarım Reformu kapsamındaki taşınmazlar kiraya verilemiyor. Ancak Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar istisna oluyor. 


e. Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamındaki taşınmazlar kiraya verilemiyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığınca kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar istisna oluyor. 


f.  İbadet yerleri kiraya verilemiyor. 


g. Özel kanunları gereğince hak sahiplerine devri gereken ve devrine yönelik işlemleri devam eden taşınmazlar(4070, 4071, 4072 vb.) kiraya verilemiyor. 


Milli Emlak kiralama dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön