20 / 04 / 2024

Kırmızı et fiyatlarında rekor kırıldı! Son fiyatlar cep yaktı et almak artık hayal oldu

Kırmızı et fiyatlarında rekor kırıldı! Son fiyatlar cep yaktı et almak artık hayal oldu

Kırmızı et fiyatları vatandaşların satın alamayacağı kadar yükseldi. Karkas etin kilogramı 85 lirayı aştı. İşlenmemiş gıda grubu içinde yükselen yem fiyatlarının etkilediği kırmızı ve beyaz et fiyatları son yılların rekorunu kırdı.



Mart ayında açıklanan enflasyon rakamları içinde gıda ürünlerindeki artış dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'de kırmızı etin kilogramına gelen zamlar yüzünden vatandaş Ramazan'da sofrasına kırmızı eti koyamaz oldu.  İşlenmiş gıda gruplarından ekmek ve tahıllarda görülen yüzde 5,65'lik artışta buğday fiyatları belirleyici olurken, diğer işlenmiş gıda grubunda ayçiçeği yağı öncülüğünde katı-sıvı yağlar ile et ürünleri, şeker ve alkolsüz içecekler gıda enflasyonunda rakamları zıplatan ana kalemler oldu. Merkez Bankası Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda belirtilen verilere göre, enerjide 2,31 puan, temel malda 1,46 puan, gıdada 1,42 puan, hizmette 1,15 puan ve alkol, tütün ve altında 0,36 puan arttı.

KDV İNDİRİMİ ENFLASYONUN HARARETİNİ SÖNDÜREMEDİ

Merkez Bankası enflasyon raporunda, "Artan jeopolitik risklerle beraber hızlanan uluslararası enerji fiyatları, yüzde 25,76'yla akaryakıt, yüzde 18,92'yle katı yakıt ve yüzde 14,60'la tüp gazdaki aylık fiyat değişimleri üzerinde belirleyici oldu. Elektrik fiyatlarında kademeli tarife limitinin arttırılması ve KDV indirimi ise grup enflasyonunu sınırladı" ifadeleri kullanıldı. Merkezin raporunda KDV indirimi grup enflasyonunu sınırlandırdı denilse de çarşı pazarda vatandaşa yansıyan rakamlar kağıt üstünde kalan rakamlarla uyuşmadı. Bütün bu gelişmeler ışığında marketlerde bazı ürünlere sabit fiyat uygulaması getirilmesi gündeme geldi. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön