25 / 04 / 2024

Kırsal dönüşüm başlıyor!

Kırsal dönüşüm başlıyor!

Köylerde yapılacak konut ve yapıları devlet ihaleyle müteahhitlere verecek, vatandaş borçlandırılacak. Ayrıca yeni evler için 30 yerine 10 ailenin onay vermesi yetecek.



Kentsel dönüşümün benzerini kırsal alanda da gerçekleştirmeye karar veren hükümet, köylerde yapılacak yeni konut, ahır, avlu ve tesis gibi binaların ihaleyle müteahhitlere verilmesi yönünde düzenleme çıkardı.


ŞARTLAR TÜMDEN DEĞİŞTİ


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yapan yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, köylerin daha modern yapılara kavuşturulması, nakil ve benzeri gibi zorunlu nedenler ya da toplulaştırma gibi gerekçelerle köylerde yapılacak konutların ihale ve onay şartlarını tümden değiştirdi.


10 AİLENİN ONAYI YETERLİ


Yönetmeliğin 14’üncü maddesinin 6’ncı fıkrasında yapılan değişikliğe göre, merkezi yerleşimi geliştirmek amacıyla nakil, toplulaştırma veya kanun kapsamında yapılacak köy gelişme alanı uygulamalarında, en az 10 ailenin kabul ve taahhüt etmesi şartıyla konut, tarım işletmesi binası, diğer bina ve tesisler devlet eliyle ihaleli inşa ettirilebilecek.


PEŞİN PARA KALDIRILDI


Yine yönetmelikle, binaların yapımında peşin para yerine borçlandırma yöntemine de geçildi. Mevcut yönetmelikte, devletle birlikte yapılacak yeni konutlar için vatandaşın önceden bir miktar peşin parayı devlete yatırması gerekiyordu. Yeni yönetmelikle peşinat kaldırıldı. Şimdi devletin açtığı ihaleyi kazanan müteahhit yapıları yapacak, vatandaş da devlete borçlanacak.


ARTIK İNŞAATLARI MÜTEAHHİT YAPACAK


Yönetmeliğin önceki halinde, köy gelişme alanlarının kurulması, toplulaştırma veya nakil yapılabilmesi için 10 yerine en az 30 ailenin onay vermesi şartı aranıyordu. 30 aileden onay alınamazsa bir anlamda dönüşüm yapılamıyordu. Yeni yönetmelikle artık 10 ailenin bir araya gelmesi inşaatların başlaması için yeterli olacak.


KONUT VE AĞIR İNŞAATI


Ayrıca ailelerden onay çıksa dahi, mevcut yönetmelikte köylerde yapılacak konut, ahır, tarım işletmesi binası ve benzeri binaların yapımı devlet ve köylülerin ortak işbirliğiyle gerçekleştiriliyordu. Şimdi devlet-köylü birlikte değil, ihaleyi kazanan müteahhit konut ve benzeri yapıları inşa edecek.



Bugün 


Geri Dön