20 / 04 / 2024

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

Geçtiğimiz yıl Avrupa'da yaşanan doğal gaz krizinden Cezayir, Katar ve Mısır siyasi ve ekonomik olarak kar elde ederken, Libya’nın ise içerde yaşadığı siyasi bölünme nedeniyle bu fırsatı değerlendiremediği ortaya çıktı.



Petrolün haricinde doğal gaz ihraç eden Arap ülkelerinden Cezayir, Katar ve Mısır, özellikle Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının bombalanmasının ardından Rusya'nın Avrupa'ya arz ettiği doğal gazın bir kısmının karşılanması konusunda önemli aktörler oldu.

Kısmet adeta ayaklarına geldi! Doğal gaz krizinden en çok onlar kazandı!

CEZAYİR’E GÜN DOĞDU

2022 senesi, doğal gaz ihracı bakımından Cezayir için "altın yılı" oldu. Söz konusu ülke geçtiğimiz yıl ihracatını 56 milyar metreküpe ulaştırarak rekor seviyelere yükseltti.

En fazla doğal gaz üretimi yapan büyük Arap ülkesi olmamasına rağmen bu ülkenin Avrupa'ya yakınlığı, hiçbir Arap ülkesinin sahip olmadığı boru hatlarıyla doğal gaz ihracatının büyük bölümünü Avrupa pazarlarına yönlendirmesi nedeniyle büyük avantaj sağladı.

KATAR’DAN 2027’DE 126 MİLYON TON HEDEFİ

Doğal gazda bir diğer önemli oyuncu Katar ise, doğal gaz rezervleri ve üretimi açısından Arap dünyasında birinci sırada bulunuyor. Rus gazı arzındaki düşüş, Katar'ı Batı açısından ana alternatif yaptı. Ülkenin Avrupa'ya sıvılaştırılmış gaz ihracatı 2022'nin 9 ayında yüzde 16 arttı, ancak Asya pazarlarına; özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore'ye yaptığı ihracatta, hala aslan payına sahip.

Şimdilerde Katar, Avustralya’dan sonra dünyanın en büyük sıvılaştırılmış gaz ihracatçısı olma yolunda ilerliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön