25 / 04 / 2024

Kocaeli Akçaray Tramvayı 2017'de açılacak!

Kocaeli Akçaray Tramvayı 2017'de açılacak!

Kocaeli’nin çeyrek asırlık hayali tramvayın temel atma töreni yapıldı. Büyükşehir Belediyesi projesi ‘Akçaray ‘tramvayı’, 11 istasyona ve 7.2 km uzunluğa sahip olacak, Sekapark ve Otogar arasında hizmet verecek.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin ulaşım ağma çağ atlatacak, 11 istasyona sahip olacak 7.2 km uzunluğundaki Sekapark ve Otogar arasında yolcu taşıyacak Akçaray tramvayı projesinin temeli törenle atıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, milletvekilleri, Büyükşehir Genel Sekreteri Tahir Büyükakm, Kocaeli Üniversitesi Rektörü dışında çok sayıda vatandaş da emel atma törenine katıldı. Büyükşehir Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yanında bulunan ve tramvay depo alam olacak olan bölümde yapılan törende, “Tramvay hattımız 2017 başında başlayacak. Yıllık bazda 10-15 milyon yolculuk yapılacak” dedi.


“TARİHİ GÜNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ”

“Tarihi bir güne şahitlik ediyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, “Burada bulunan, bulunmayan herkes, bu tarihi günün bir parçasıdır. Akçaray hayırlı olsun, uğurlu olsun, yolu açık olsun” dedi. Tramvay, İzmit Otogarı ile Sekapark arasında 14 kilometrelik güzergahta çift yönlü, 11 istasyondan oluşuyor. Tramvay, Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N.-Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark olmak üzere 14 kilometrelik 11 istasyondan oluşuyor. Akçaray’ın hat yapım ihalesi ve 12 adetten oluşan araç alımı ihalesi arka arkaya gerçekleştirildi. Hat yapım ihalesini kazanan firma İzmit Otogarı’nın arkasında hattın başlangıç noktasına şantiyesini kurdu. Büyükşehir Belediyesi ise, 12 adet araç alımı ihalesini kazanan Bursalı yerli firmayla masaya oturdu. Tramvayı Kocaeli’ne getirecek olan sözleşmeye imza attı. Tramvay projesinde 28 bin 800 metre uzunluğunda ve bin 977 ton oluklu ray imalatı yapılacak.

Akgaray, günde 16 bin yolcu taşıyacak

Kocaeli’nde ulaşıma çözüm: Akçaray 2017’de hizmete girecek. Her iki yöne doğru makinist odası bulunan tramvaylarda maksimum hız 70 kilometre olacak. Sefer sıklığının 6 dakika olduğu ifade edilen tramvaylarla günde 16 bin yolcunun taşınması hedefleniyor.


Habertürk Ek


Geri Dön