25 / 04 / 2024

Kocaeli Dubai Port Limanı'nda sürpriz durdurma kararı!

Kocaeli Dubai Port Limanı'nda sürpriz durdurma kararı!

Körfez Yarımca sahillerine inşa edilen Dubai Port’un uzun süredir devam eden davasında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Mahkemeden iptal kararı alan başkanlara karşı şirket yetkilileri temyiz başvurusunda bulundu ancak iptal kararı çıkmadı.



Körfez ilçe Yarımca sahillerine inşa edilen Dubai Port’un uzun süredir devam eden davasında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor


Yılan hikayesine dönen davada en son Kocaeli’de mücadele veren 7 sivil toplum örgütünün başkanları iptal kararı almıştı.


Kocaeli İdare Mahkemesi’nden iptal kararı alan başkanlara karşı şirket yetkilileri temyiz başvurusunda bulundu ancak iptal kararı çıkmadı.


Bu süreç içerisinde liman inşaatı bitirildi. İl Çevre Müdürlüğü liman inşaatının mahkeme kararına rağmen yürüyor olmasını, daha önceden Tüpraş’ın yargıya başvurusu ile iptal edilen 2007 tarihli ÇED kararının, temyiz aşamasında Tüpraş’ın davadan feragat ederek davanın düştüğünü, böylelikle 2007 yılındaki ÇED kararının geçerli olduğunu gerekçe olarak göstererek liman inşaatına olur verdiklerini söyledi.


Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.


Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bayındırlık ve  İskan Bakanlığınca, 26.05.2000 gününde onaylanan ve 15. 01.2016 günü yani onay tarihinden 16 yıl sonra  askıya çıkarılan Dubai port limanı içerisinde  yer alan sahaya ilişkin dolgu imar planına askı süresi içerisinde yaptığımız itirazlar neticesinde aldığımız yanıt  akıllara zarar niteliktedir.


Söz konusu dolgu imar planının Danıştay’da yürümekte olan bir dava nedeniyle mahkeme kararının gereği olarak askıya çıkarıldığı adeta itiraf edilmektedir.


Danıştay 6. Dairesinde derdest olan 20015/3945 esas sayılı davada Dubai port limanına ilişkin dolgu imar planları hakkında 7.9.2015 gününde yürütmeyi durdurma kararı verildiği, anılan yürütmeyi durdurma kararına karşı Çevre ve Şehircilik bakanlığının yaptığı itirazın ise, 10.02.2016  gün ve 2015/1393 esas sayılı kararla reddedildiği, diğer bir anlatımla, Dubai Port limanına ilişkin dolgu imar planlarının yüksek yargı kararıyla yürütmesinin durdurulduğu gerçeği karşımıza çıkmıştır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sırf Dubai Port'u kurtarabilmek adına bir kez daha yargıyı arkadan dolanarak eskiden onaylanmış 26.05.2000 tarihli dolgu imar planına sarılmışlardır.  Ancak hem Dubai port firması, hem arkalarını yasladıkları saltanat , hemde çevre ve şehircilik bakanlığı ne kadar formül üretirse üretsinler en sonunda  biz kazanacağız. Yarımca sahillerine doldurdukları kayaları gerisin geri taşımakta var, bizden uyarması.


Henüz davayı açan kişinin adını bilmemekle beraber göstermiş olduğu özverili mücadele nedeniyle kendisini kutluyoruz.  Devlet yetkisini elinde tutan azıcık içerisinde hukuka saygısı olan veya gün gelir hukuk bize de lazım olur diyen idarecileri bir kez daha mahkeme kararlarına uymaya davet ediyoruz.”

 


Bizim Kocaeli


Geri Dön