19 / 04 / 2024

Kocaeli Körfez'de yükselen emlak vergisi sorunu TBMM'de!

Kocaeli Körfez'de yükselen emlak vergisi sorunu TBMM'de!

Kocaeli'nin Körfez ilçesi Kabakoz mevkiinin sanayi alanına çevrilmesiyle yükselen emlak vergilerine ilişkin soru önergesi hazırlandı..



Kocaeli Körfez de yükselen emlak vergisi sorunu TBMM de!

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli'nin Körfez ilçesi Kabakoz mevkiinin sanayi alanına çevrilmesiyle yükselen emlak vergilerine, binaların mahalle sakinlerinden ucuza alınıp pahalıya satılmak istendiğine dair iddialara ve konuyla ilgili müfettiş görevlendirmesi yapılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı.

 

Sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soran CHP'li Hürriyet önergesinde "Kocaeli ili Körfez ilçesi Barbaros Mahallesi Kabakoz mevkii olarak bilinen alanda bir süre önce tehlikeli bölge olarak ilan edilmiş ve söz konusu alanın boşaltılması gündeme gelmişti. Körfez Belediyesi tarafından oradaki vatandaşlar için yer gösterme çalışmaları olumlu sonuç vermemiş, yapılan yeni planlamada ise belediye hak sahiplerinin rızası olmadan arsaları birleştirmiştir. Körfez Belediyesi bu yapılandırma sonucu kendisine yüzde 10 pay ayırmıştır. Alınan başka bir kararla ise yasal olarak arsa ve ev satışları durdurulmuştu." dedi.

 

"Ancak Barbaros Mahallesi halkı, ev ve arsalarla ilgili olarak kanuni süreç devam etmesine rağmen aralarında belediyeye yakın isimlerin de yer aldığı şahısların dolaylı yoldan arsa topladıklarını ve sanayi kuruluşlarına fahiş fiyatla sattıklarını iddia etmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Hürriyet ayrıca hak sahiplerinin binalarına 100 ila 160 bin lira arasında teklif verilmekte, yine metrekaresi 600 lira teklif edilen binalara satış ilanlarında 2 bin 500-10 bin lira fiyatlar konulduğunu söyledi.

 

Daha önce tehlikeli alan olduğu için boşaltılması gündeme gelen Kabakoz mevki daha sonra sanayi alanına çevrilince emlak vergisi bedellerinin yükseldiğini söyleyen Hürriyet "Körfez Belediyesi görevlileri tarafından aranan vatandaşlara, biriken emlak borçları bildirilip, ödenmemesi halinde icra takibine geçileceği bildirilmiştir. Ayrıca mahalle sakinleri bıktırılması için mahalle içine konteynırlar konulmuş ve TIR'ların mahalle içlerine kadar girmelerine ses çıkarılmamıştır. Yeniden yapılandırılan alanda hisse alan bir anonim şirket, daha sonra kalan hisselerdeki ortaklığın giderilmesi için mahkemeye başvurduğu ve evlerinin, arsalarının zorla sattırmaya çalıştığı iddiaları da bulunmaktadır." ifadelerinde bulunarak bu bağlamda 3 soru sordu.

 

1. Körfez ilçesi Kabakoz mevkiinde sonradan sanayi alanlarına çevrilmesi ile emlak vergilerinin yükselmesi etik ve yasal mıdır?

 

2. Mahalle sakinlerinden yok pahasına alınmak istenen binaların, fahiş fiyatlarla satılmak istenmesi konusunda bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?

 

3. Bakanlığınız söz konusu sorunlu bölge hakkında müfettiş görevlendirmesi yapması söz konusu mudur?


 


Geri Dön