20 / 04 / 2024

Kocaeli tramvay projesinde değişiklik olabilir!

Kocaeli tramvay projesinde değişiklik olabilir!

Tramvayı konuşalım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, tramvayın “Akçaray” olarak açıklanan adının değiştirilebileceğini ve kamulaştırmadan dolayı yaşanacak mağduriyetler için hukukçularla görüşüleceğini söyledi.




“Tramvayı konuşalım” toplantısında sunum yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, tramvayın “Akçaray” olarak açıklanan adının değiştirilebileceğini ve kamulaştırmadan dolayı yaşanacak mağduriyetler için hukukçularla görüşüleceğini söyledi.


Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı ve Seka Park-Otogar arasında işleyecek olan tramvayın, kentin yaşamına, ekonomisine ve ticaretine sağlayacağı katkıları görüşmek için KOTO’da “Tramvayı Konuşalım” adlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya tramvayın geçeceği güzergahta dükkanı bulunan kent esnafı ve proje ile ilgili meslek dallarının temsilcileri katıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, AKP İl Başkan Vekili Mehmet Uzunoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Şube Başkanı Mustafa Kurt, İzmit Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Yazıhaneciler Derneği Başkanı Halil Baylam, Kocaeli Kızılay Şube Başkanı Muzaffer Şişman ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Yusuf Ziya Tom’un da katıldığı toplantıda, tramvay projenin detayları ve bu detayların artıları ile eksileri tartışıldı.

 

“AKÇARAY” İSMİ DEĞİŞEBİLİR

“Tramvayı Konuşalım” toplantısında açılış konuşmasını KOTO Başkanı Murat Özdağ yaptı. Özdağ’ın ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, projenin detaylarını dinleyenlerle paylaştı. Büyükakın, tramvaya verilen “Akçaray” isminin AK Parti’yi çağrıştırması için verilmediğini ve bu ismin değiştirilebileceğini söyledi. Büyükakın, “Biz uzmanların çalışmasıyla yapılabilecekleri tüm gücümüzle yaptık. Ama sonrasında istedik ki, tramvayın geçeceği yerlerdeki esnafımızla konuşalım. Sonradan bizim telafi edemeyeceğimiz bir hata ortaya çıkmasın. Akçaray ismi de tartışıldı. Bunun AK Parti ile alakası yok. Bu tartışmalarla kenti gündemini meşgul etmeyelim. Ama beğenmiyorsanız onu da değiştirebiliriz. İsim tartışmaya açıktır, onu da belirteyim” dedi.

 

ADALET KÖPRÜSÜ’NDEN KENT MERKEZİNE

Projenin detaylarını paylaşarak bilgi veren ve Tramvay projesinin geçtiği güzergahla ilgili detayları Tahir Büyükkakın, kent için önemli sayılabilecek bir projende bahsetti. Büyükakın, Adalet Köprüsü için de tramvaydan önce proje geliştireceklerini söyleyerek, “Bu projeye göre, Derince tarafından gelen ve kent merkezine girmek isteyen araçlar için Adalet Köprüsü üzerinde yeni bir bağlantı verilecek ve bu bağlantı sayesinde araçlar kent merkezine girecek. Böylece araçlar, Sanayi Odası’nın arkasından dolaşıp yan yola girmek suretiyle yaklaşık beş dakika süren fazla yolculuktan da kurtulmuş olacak” dedi.

 

HALKEVİ’NDE RESTORASYON

Halkevi binasının başka bir yere kaldırılması ve oraya “Sultan Ahmet vari” bir yer yapılmasını öneren bir şahsın sorusunu yanıtlayan Büyükakın, Halkevi’nin tarihi bir değer olduğunu ve yok edilemeyeceğini söyledi. Ancak Büyükakın, Halkevi binasının eski bir bina olduğu için tehlike arz ettiğini ve oranın yeniden restore edileceğini dile getirdi. Tahir Büyükakın, Halkevi binasının yakın zamanda yenileme çalışmaları kapsamına da alınacağını kaydederek, bu konudaki çalışmalarının da devam edeceğini söyledi. Diğer yandan Büyükakın, Telekom binasının ve onun yanındaki beş binanın da tramvay projesi kapsamında kamulaştırılacağını söyledi.

 

ÖNGÖRMEMİZ MÜMKÜN OLMUYOR

Soru cevap kısmında Büyükakın’a hitap eden Yusuf Ziya Tom, eğlence yerlerinin durumunun düşünülmeden projenin hazırlandığını kaydetti. Tom, “Alt yapı çalışmaları yapıldıktan sonra daha iyi olmaz mıydı? Buradaki insanların mülkleri ve yerleriyle görüştükten sonra bu çalışma yapılsaydı daha iyi olmaz mıydı?” diye sordu. Buna yanıt veren Büyükakın ise konuyu tekrar İzmit Belediyesi ile görüşeceklerini kaydetti. Yine soru cevap kısmında soru soran bir vatandaş ise kamulaştırmadan dolayı kiracıların mağdur olacağını ve onların hiçbir hak iddia edemeyeceklerini söyleyerek, “Ben 1 sene önce çok fazla yatırım yaptım. Ama bir ay önce öğrendim ki kamulaştırma olacak” dedi. Daha sonra konuşan Büyükakın ise “Bütün bunları öngörmememiz bu kadar dar zamanda mümkün olmuyor. Onu da hukukçularla konuşuruz” ifadelerini kullandı.

 

EN ÇOK BİZ MAĞDUR OLDUK

Oturumda Büyükakın’a soru yöneltenlerden biri olan Mustafa Kurt ise, projeden dolayı en çok minibüsçülerin mağdur olacağını söyledi. Kurt, “Herkes kendi penceresinden bakınca haklı ama en çok mağdur olan bizleriz. Bana göre bir alternatif olarak bir metrobüs projesi var. Bu kadar kamulaştırma olacağına, ben gene bir bu kentte yaşayan biri olarak bu alternatif sağlansa, tercihli bir yolla aynı olayı yapsak, Yahya Kaptan’dan merkeze bizim müşterimiz de 15 dakika da kent merkezine gelebilirdi” dedi. Büyükakın ise Kurt’a “Bizim esnafımıza zarar verebilecek bir şey düşünmemiz zaten mümkün değil. Yaptığımız anketlerde tramvay güzergahından insanlar memnun. Bu anketlerden çıkan sonuca göre insanlar ulaşımdan memnun değil. Bunu değiştirmek zorundayız. Ya biz araç alıp size vereceğiz ya da biz büyük araç alıp onu koyacağız” diyerek yanıt verdi.



Manşet Kocaeli


Geri Dön