19 / 04 / 2024

Kocaeli'ne metro müjdesi!

Kocaeli'ne metro müjdesi!

İzmit Akçaray tramvay projesinin bu yıl hizmete açılacağını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'ne metro müjdesi verdi. Metro, Gebze-Darıca arasında olacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit'te 'Akçaray' adı verilen tramvay projesinin bu yıl hizmete açılacağını ifade etti. Kocaeli'nde bir hayali gerçeğe dönüştürmenin heyecanını yaşadığını belirten Karaosmanoğlu, Akçaray'ın İzmit trafiğini büyük oranda rahatlatacağını söyledi. Kentin uzun yıllar ulaşım ihtiyacını karşılayacak projede çalışmaların devam ettiğini söyleyen Karaosmanoğlu, şubat ayı içerisinde iki aracın teslim alındığını belirtti. Toplamda 12 adet tramvay aracı alınacağını dile getiren Karaosmanoğlu, "İsmini Akçaray olarak halkımızın belirlediği tramvay hattımız 11 istasyondan ve 7 kilometrelik bir hattan oluşuyor. Günlük yolcu taşıma kapasitesi yaklaşık 16 bin kişi. Yılda 5.5 milyon insanımız tramvayla seyahat edecek. Akçaray'ı bu yıl hizmete alacağız. Akçaray'dan sonra raylı sistem yatırımlarımız gelişerek devam edecek. Biz bu projeyi özellikle şehir içindeki trafik keşmekeşine son vereceği için oldukça fazla önemsiyoruz. Sekapark ile Otogar arasındaki gidiş-geliş 14 kilometrelik güzergahta yaşanan trafik yoğunluğunu azaltacağız. Akçaray'dan sonra sırada metro var" ifadesini kullandı. 


Bu yıl Kocaeli için çıtayı yüksek tutmayı hedeflediğini dile getiren Karaosmanoğlu, Kocaeli 'en'lerin kenti olacak dedi. Yeni dünya düzeninde kentlerin en büyük aktörler olacağını ileten Karaosmanoğlu, "Dünyadaki rekabeti şehirler arasındaki rekabet olarak tanımlıyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin en önemli imzasının, Tüm Kocaeli'nin 2023 Ulaşım Vizyonunu kapsayan Ulaşım Master Planı olduğunu belirten Karaosmanoğlu Bu plan Kocaeli'nin yol haritasıdır. Ulaşım Master planımızın yol göstericiliğinde vizyon projelerimize start verdik. Özetle şunu söyleyebilirim ki biz artık bir yıllık planlar değil, Kocaeli'yi dünya şehirleriyle yarıştıracak 50-100 yıllık gibi uzun vadeli projelere kilitlenmiş durumdayız" dedi. 


Metro inşaatına 2018 yılında başlanacak 

Kocaeli'nin ülke sanayisinin lokomotifi olmasının yanında turizmde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Karaosmanoğlu, turizm yönünden oldukça bakir olan bu bölgenin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için bugüne kadar nasıl çalıştıysak bundan sonra gayretimiz bu yönde devam edecektir. Turizm konusunda özel girişimcileri de teşvik edici yatırımları kentimizin her bir köşesine yaymayı düşünüyoruz. Sanayisiyle barışık, ancak turizmi de bir o kadar canlı bir kenti inşa etme idealindeyiz. Ne sanayiyi çevreye ne de çevreyi sanayiye feda etmedik, etmeyeceğiz" ifadesini kullandı. 


Gebze'deki trafik sorununa çözüm oluşturması için metro hattı kurulacağını ifade eden Karaosmanoğlu, belediyenin gelirlerinin yüzde 50'sinden fazlasının Gebze için kullanıldığını belirtti. Gebze bizim önceliğimizdir diyen Karaosmanoğlu,"Çünkü Gebze nüfus olarak en büyük ilçemiz ve çözümlenmesi gereken sorunları var. Bu sorunları yakından takip etmek ve çözmek için haftanın iki gününü Gebze'de geçiriyorum. Gebze'de Büyükşehir Belediyesi hizmet binası yaptık. Gebze'nin köylerini ve mahallelerini sürekli geziyor ve sıkıntıları hemen gidermeye çalışıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız 53 kavşak düzenlemesi ile Gebze'nin trafik sorununu önemli ölçüde çözdük. Tabi ki sıkıntılı noktalar hala var. Bunun için de bir metro projesi hazırladık" diye konuştu.Darıca sahilinden başlayıp Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ne (GOSB) kadar uzanan, yaklaşık 15 km uzunluğunda ve 12 istasyondan oluşacak Gebze-Darıca Metro Hattı'nın ön projelerini tamamlanma aşamasına geldiğini söyleyen Karaosmanoğlu, Gebze ve Danca kent merkezlerine, hastanelere, kamu kurumlarına, eğitim kurumlarına, OSB'lere, denizyolu ulaşımı ve  Marmaray  hattına entegre olacak şekilde planladığımız Gebze-Darıca Metro Hattı projemizin yapıma yönelik uygulamaya esas kesin projelerini 2017 yılı sonunda tamamlanmış olacağız. İnşaatına ise 2018 yılında başlamayı hedefliyoruz" dedi. 


'450 bin kişiye meslek öğrettik' 

Körfez'deki balık ölümlerinin ekolojik bir durum olduğunu kaydeden Karaosmanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Tespitlerimizi yaptık, çalışmalarımızı tamamladık. Bizim amacımız Körfezi geri kazanmaktı. Trilyonlarca yatırımı bugün heba olması için yapmadık elbet. Vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun. İzmit Körfezi gri günlerine asla geri dönmeyecek. Biz görevde olduğumuz sürece buna izin vermeyeceğiz." 

Milli istihdam seferberliği toplantısı ile ilgili olarak da konuşan Karaosmanoğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın TOBB Ekonomi Şurası'nda istihdama yönelik yaptığı millî seferberlik çağrısı üzerine tüm illerimiz alarma geçti. Biz bugüne kadar nasıl ki üzerimize düşeni yaptıysak bundan sonra da yapmaya hazırız. 2004 yılından bu yana KOMEK'le 450 bin vatandaşını meslek sahibi yapmış bir belediyeyiz. Hükümetimiz özel sektere gerekli desteği sunuyor. Ekonomik büyüme artmasına rağmen işsizlikte artış gözlenmektedir. Sorun ekonomik büyüme değil, yeni istihdam olanaklarının oluşturulmaması" dedi. 


KÖRFEZ'DE ARITMA YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR 

Son dönemlerde İzmit Körfezi'nde kirliliğe bağlı canlı ölümleri konusuna da açıklık getiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "18 arıtma tesisi inşa ettik. 70 milyon liralık Gebze Atıksu Arıtma Tesisimizle birlikte Körfez'deki atık su arıtma miktarını yüzde 20'lerden 99'lere çıkardık. Kiraladığımız deniz uçağımız sayesinde Körfez'i kirleten gemi ve işletmelere göz açtırmıyoruz. Ayrıca deniz süpürgelerimizle düzenli olarak deniz üstündeki atıkları topluyoruz. Bu çalışmalar yunuslarımızın 30 yıl sonra denizimize geri dönmesini sağladı" dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Akçaray'dan sonra raylı sistem yatırımlarımız gelişerek devam edecek. Biz bu projeyi özellikle şehir içindeki trafik keşmekeşine son vereceği için oldukça fazla önemsiyoruz. Sekapark ile Otogar arasındaki gidiş-geliş 14 kilometrelik güzergahta yaşanan trafik yoğunluğunu azaltacağız. 




Dünya


Geri Dön