25 / 04 / 2024

Konut alacakların dikkatine, konut fiyatları artıyor mu?

 Konut alacakların dikkatine, konut fiyatları artıyor mu?

Son dönemde gayrimenkul fiyatlarının özellikle bazı bölgelerde aşırı yükselmesi gözleri inşaat malzemelerine yönlendirdi. İnşaat malzemeleri üreten inşaat sanayicileri gayrimenkule fazla para ödenmesinin gerçek nedeninin kendileri olmadığını belirtti.



Türkiye'de bazı bölgelerde fiyatların gereğinden fazla yükselmesinin asıl nedeni ise sektörün önde gelen isimleri tarafından 2 önemli gerekçeye bağlandı. 


MALZEMENİN ETKİSİ YÜZDE 20 

Bunların ilkini ihale ile yapılan arsa satışları oluştururken, bir diğer gerekçe ise yüksek kar hırsı içinde olan ve asıl mesleği müteahhitlik olmayan kişiler olarak özetlendi. İnşaat Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, inşaat malzemelerinin konut fiyatına etkisinin yüzde 15-20'yi geçmeyeceğini aktardı. İhale ile yapılan arsa satışlarının fiyatları yükseltmesine yönelik olarak sorduğumuz soruya ise Yetişener şu yanıtı verdi: 


İHALELİ ARSALAR ETKİLİ 

"Konutta ne zaman fiyat yükselse günah keçisi malzeme üreten sanayici oluyor. Oysa biz sanayiciler son yıllarda malzemeye zam bile yapmıyoruz. 

Yapılan ufak tefek fiyat artışları ise döviz kurundan kaynaklanıyor. 

Zam ve kur etkisini kurduğumuzda bile fiyata yansıması yüzde 20'yi geçmiyor." İşi konut, ofis ve ticari ünite yapmak olan inşaat firmalarının patronları ise gayrimenkulde fiyatı asıl belirleyenin yüksek fiyatlarla satılan arsalar olduğuna dikkat çekti. 


KAZANMAK FİYATA BAĞLI 

Burada Emlak Konut un payının da yüksek olduğuna vurgu yapıldı. Birçok inşaat firması yetkilisi ihale yöntemi ile satılan arsalarda sistemin en yüksek fiyat verene satmak üzerine kurulu olduğunu dile getirerek, "Durum böyle olunca firmalar iyi lokasyondaki arsayı almak için birbiri ile yanşıyor.

Yarışla birlikte arsanın da fiyatı yükseliyor" ifadelerini kullandılar. 

Müteahhitlerin bir diğer dikkat çektiği konu da piyasaya sonradan giren bazı kişilerin de emlak fiyatlarım yükselttiği yönünde oldu. 


METREKARE FİYATI 3 BİN LİRA ARTTI 

İhale ile satılan arsa fiyatlarının konut fiyatına etkisini en güzel ortaya koyan örneklerden biri Emlak Konut GYO'nun Kartal arazisi olarak karşımıza çıkıyor. 

Yaklaşık iki yıl önce ihale edilen ve şu an üzerinde projenin yükseldiği 141 bin 896 metrekare arsanın ilk ihalesinde 18 şirket teklif sunmuştu. 


İKİNCİDE FİYAT YÜKSELDİ 

En yüksek teklifte projeden elde edilecek gelir 766 milyon lira olarak verilmişti. 

İkinci ihalede ise rakam 1 milyar 255 milyon liraya çıktı. İlk ihalede düz hesaplamada metrekare fiyatı 5 bin 398 lira iken ikinci ihalede aynı arazi üzerinde yapılacak yeni yatırımın metrekare fiyatı 8 bin 845 liraya çıktı. 


İHALE MEVZUATINDA KALİTE ŞART 

İhale mevzuatının yeniden ele alınması gerektiği konusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da gündemine taşındı. Bakan İdris Güllüce, "Her şeyde kaliteye dikkat çektiğimiz gibi mevzuatta da kaliteye önem veriyoruz. İhale mevzuatının değişmesi gerek' dedi. 


Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum da ihale şartlarına uygun olarak hizmet verdiklerini söyledi. İhalelerin arsa fiyatlarını yükselttiği konusundaki bilgiye ise Kurum, "Biz sektörün ancak yüzde 20 sine etki edebiliyoruz. Böyle bir durumda arsa fiyatları yükseltme etkimiz olamaz" şeklinde konuştu. 


Şark Gazetesi



Geri Dön