24 / 04 / 2024

Konut almak isteyenlerin yüzde 59'u planlarını seçim sonrasına bıraktı!

Konut almak isteyenlerin yüzde 59'u planlarını seçim sonrasına bıraktı!

Emlakjet tarafından yapılan araştırmaya göre konut satın almak isteyenlerin yüzde 58,9'luk kısmı bu planlarını seçim sonrasına erteledi.



Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanlarından oluşan veri tabanında yaşanan hareketler doğrultusunda 2023 Nisan ayı emlak verilerini de tek tek yayımladı.

Resmi olarak açıklanan bu verilere göre, ülke genelinde konut satışları Mart ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 36,6 azaldı ve 85 bin 652 şeklinde oldu. Yine açıklanan rakamlara göre, ipotekli konut satışları yüzde 16,5 azaldı ve 25 bin 262'ye geriledi. 

Konut almak isteyenlerin yüzde 59 u planlarını seçim sonrasına bıraktı!

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, ipotekli satışlar toplamın içerisinden yüzde 25'lik pay aldı. Bununla beraber ülke genelinde ilk el konut satış sayısı, Nisan ayında yüzde 26 azaldı ve 26 bin 952 şeklinde oldu.

Ayrıca merakla beklenen Emlakjet verilerine göre kiralık konutlara talepte artış sürerken, Nisan ayında konut arayanlarda kiralık ve satılık oranları yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşti.

Nisan ayında en çok konut aranan şehir Mersin olurken, onu  Ankara  ve  Adana  izledi.

Bu üç şehirden sonra yaz mevsiminin gelişiyle beraber Aydın ve Muğla da ön plana çıktı. Fiyat değişim açısından bakıldığında en yüksek artış kiralıklarda Adana ve Ankara'da, satılıkta da Mersin ve Ankara'da yaşandı. En çok emlak aranan ilçeler Adana Seyhan, Ankara Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan olarak sıralandı.


Geri Dön