27 / 04 / 2024

Konut fiyatları 2018'de yüzde 10,6 arttı!

Konut fiyatları 2018'de yüzde 10,6 arttı!

Colliers Türkiye, Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2018 –İlk Yarı Raporu’nu yayınladı. Konut fiyatları 2018 yılı ilk yarısı itibariyle yıllık olarak Türkiye’de yüzde 10,6 arttı.



Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının ilk etapta 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon tonluk bir yük hacmine sahip olması bekleniyor. İstanbul, Ağustos, 01, 2018 – Colliers International İstanbul ofisi tarafından hazırlanan tüm ticari gayrimenkul sektörlerindeki en kapsamlı ve güncel verileri içeren Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2018 –İlk Yarı Raporu’na göre hattın, Rusya’dan geçmekte olan Çin ile Avrupa arasındaki demiryolu bağlantılarına önemli bir alternatif olması bekleniyor. 

Ayrıca, Türkiye’deki çeşitli demiryolu iyileştirme çalışmalarıyla, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun lojistik merkezlere ulaşımının artırılması planlanıyor. İstanbul-Ambarlı ve İzmir-Çandarlı gibi önemli limanların 2020 yılına kadar ana demir yolu hattına bağlanması planlanıyor. 

Colliers International Türkiye Değerleme&Danışmanlık Departmanı Direktörü Ahmet Özgür, “Demiryolu’nun Çandarlı ve Ambarlı gibi önemli limanlarla bağlantılarının sağlanmasıyla Türkiye’nin bölgesel ve küresel tedarik zincirine entegrasyonu arttırılarak, Türkiye lojistik sektörünün küresel anlamdaki rolü daha da önem kazanacak” dedi.

Konut fiyatları 2018 de yüzde 10,6 arttı!

Yeni İpek Yolu Projesi kapsamında geliştirilen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, toplamda 838km uzunluğundadır. 2017 yılının ekim ayında açılan hattın 76km uzunluğundaki kısmı Türkiye’den, 259km uzunluğundaki kısmı Gürcistan’dan ve 503km uzunluğundaki kısmı Azerbaycan’dan geçmektedir. Projenin tamamlanması, Londra ve Çin arasında kesintisiz bir demiryolu bağlantısının oluşmasını sağlamıştır. 

Hattın taşıma kapasitesinin 2034 yılına kadar, 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkarılması planlanmaktadır. 

Raporda öne çıkan diğer başlıklar şu şekildedir: 

Konut 

1-    Konut fiyatlarındaki artış 2017 yılından itibaren alternatif yatırım araçları getirilerinin ve enflasyonun altında kalmaya başladı.

Konut fiyatları 2018 de yüzde 10,6 arttı!

2-    Merkez Bankası’nın yayınladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE 2010=100) verilerine göre, konut fiyatları 2018 yılı ilk yarısı itibariyle yıllık olarak Türkiye’de %10,6 İstanbul’da %3,9 arttı. Aynı dönemde enflasyon %15,4 artarken, ABD Doları’nın Türk Lirası karşısındaki artışı %31,4 olarak gerçekleşmiş; bir yıla kadar olan yıllık mevduat faizlerinin getirisi de %13,1 olmuştur. 

3-    Avrupa’nın en yoğun hava trafiğine sahip olması planlanan üçüncü havaalanının etaplarının tamamlamasıyla paralel olarak bölgede yeni geliştirilecek konut projelerinin artması bekleniyor. 

Colliers International Türkiye Değerleme&Danışmanlık Departmanı Kıdemli Danışmanı Damla Erdem Öziş, “Havaalanı ve yakın çevresine ulaşılabilirliği artıracak olan Gayrettepe- Kemerburgaz-Havaalanı metro hattının 2021 yılında açılmasıyla bölgeye olan konut talebinin artacağını düşünüyoruz.” dedi. 

Perakende 

1-    Türkiye’de üretim maliyetlerinin düşük olmasının avantajıyla yerli perakende markaları büyümeye devam ederken, yerli markalar ile rekabet edemeyen yabancı markalar kapanıyor. 

2-    2018 yılı ilk yarı itibariyle Türkiye genelinde hizmet vermekte olan 396 alışveriş merkezinin toplam kiralanabilir alanı 12.331.925m² büyüklüğüne ulaştı. 

3-    Türkiye genelinde 2018 yılı ilk yarısı itibariyle 1.000 kişi başına düşen toplam kiralanabilir alan ortalama 153m² düzeyine ulaştı.

Konut fiyatları 2018 de yüzde 10,6 arttı!

Colliers International Türkiye Değerleme&Danışmanlık Departmanı Direktörü Ahmet Özgür, “E-ticaret ve s-ticaret platformlarının toplam perakende hacminde paylarını arttırmasıyla artan rekabet koşullarında; geleneksel perakendecilerin teknolojiyi daha etkin kullanarak ve tüketici verilerini işleyip analiz ederek hedef kitleye doğru şekilde ulaşması önem arz ediyor.” dedi. 

Özgür, önümüzdeki süreçte ciro ve ziyaret sayısının korunmasında ve arttırılmasında tematik ve sosyal medya ile entegre olabilen alışveriş merkezleri ile kentle bütünleşen cadde alışveriş merkezlerinin önem kazanacağını belirtti. 

Otel 

1-    Türkiye genelinde gelen ziyaretçi sayılarındaki rekor artış otel piyasasındaki toparlanmayı hızlandırdı. 

2-    2018 yılında bir önceki yılın ilk dört ayına göre İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller ile üst ve üst-orta sınıf otellerde gerçekleşen doluluk oranları %33, satılabilir oda başına düşen gelir ise %40 oranında arttı. 

Colliers International Türkiye Değerleme&Danışmanlık Departmanı Yardımcı Direktörü Ceren Egeli Özgüç “Turizm sektöründe yaşanan bu iyileşme trendinin önümüzdeki süreçte kısa vadede devam edeceği, ziyaretçi sayılarının ve otel doluluklarının artacağı görüşündeyiz.” dedi. 

Ofis 

1-    Ofis piyasasında 2018 yılı ilk yarısında ofis stokundaki ve döviz kurlarındaki artış kira fiyatlarını düşürmeye devam ediyor. 

2-    2018 yılı ilk yarısında, İstanbul’da yer alan A sınıfı ofis stoku geçen yıla göre %14 oranında artış gösterdi. Kira rakamlarındaki düşüşe rağmen boşluk oranlarının artmış olması dikkati çekiyor. 

3-    İstanbul ofis bölgelerinde A sınıfı ofislerin ortalama kira rakamları, 2018 yılının ilk yarısında, 2017 yılsonuna göre %0,7 ile %7,9 arasında değişen oranlarda azaldı.

Konut fiyatları 2018 de yüzde 10,6 arttı!

Colliers International Türkiye Değerleme&Danışmanlık Departmanı Direktörü Ahmet Özgür,  "A-Sınıfı ofis kiralarındaki düşüşle birlikte; oluşan uygun kira koşullarından yararlanmak isteyen B-Sınıfı ve daha alt segmentteki ofis kullanıcılarının önümüzdeki süreçte A-Sınıfı ofis binalarına olan taleplerinin artacağını düşünüyoruz.” dedi. 


Geri Dön