19 / 03 / 2024

Konut fiyatları son bir yılda ne kadar arttı?

Konut fiyatları son bir yılda ne kadar arttı?

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren hızla düşen konut kredisi faizleri konutta ertelenmiş talebi açığa çıkararak talepte patlama yarattı. Artan konut talebi sonrasında konut kredis faizleri son bir senede ne kadar arttı?



2018 yılında kurda yaşanan sert yükseliş ve kuru dengelemek için artırılan repo faizleri senenin ikinci yarısında konut kredisi faizlerini tarihi zirveye çıkardı. Konut kredisi faizlerinin yüzde 3’ün üzerine çıkması ile kredili konut talebi durma noktasına geldi.

Söz konusu dönemde faizlerin yüksek olması peşin konut alımlarını da olumsuz etkiledi. Bankaların mevduat faizlerinin yüzde 26 - yüzde 27’ lere kadar yükselmesi ile yatırımcı konuttan uzaklaşarak mevduata yöneldi. 

2019’un ilk yarısında ekonomik olumsuzluklar yavaş yavaş düzenlenirken ikinci yarıya gelindiğinde Merkez Bankası’nın ilk olarak temmuz ayında başlayan faiz indirimi piyasayı oldukça olumlu etkiledi. yüzde 24 seviyesinde bulunan Merkez Bankası Para Politikası faizleri Temmuzda başlayan aralıksız indirimlerle yıl sonunda yüzde 12’ ye düştü. 

Repo faizlerinde beş ayda yaşanan 1200 puanlık indirim bankaların konut kredisi faiz oranlarını hızla düşürdü. Kamu bankalarının öncülük ettiği indirimlerle konut kredisi faizleri öncelikli olarak Ağustos ayında üç kamu bankasında yüzde 0.99’a indi. Yıl sonuna kadar 13 özel bankanın daha konut için uyguladığı faiz oranları yüzde 1’in altına geriledi. 

Politika faizlerinde yaşan indirimlerin ardından mevduat faizleri de hızla düşmeye başladı. yüzde 25’in üzerinde seyreden mevduat faizlerinin yüzde 10’un altına gerilemesi ile yatırımcılardan da gayrimenkule yönelim oldu. 

Hem mevduatların düşmesi ile yatırım amaçlı hem de kredi faizlerinin düşmesi ile oturum amaçlı konut talebi sert seçilde artış gösterdi. Konutta talebin azalması ile reel artışı gösteremeyen konut fiyatları talebin yükselmesiyle hızlı şekilde artmaya başladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları 2019 yılı Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 6,32,  Ekim ayında yüzde 6,74, Kasım ayında yüzde 7,19 ve Aralık ayında yüzde 9,92 arttı.

2019 yıl sonunda Türkiye genelinde ortalama metrekare birim konut fiyatı 2.930 TL oldu. Söz konusu değer İstanbul için 4.940 TL’ ye  Ankara  için 2.220 TL’ ye,  İzmir  için 3.380 TL’ ye çıktı. 

Konut kredisi faizlerinde indirimler yaklaşık sekiz aydır aralıksız devam ediyor. Uzmanların görüşü ilerleyen aylarda da indirimlerin devam etmesi yönünde. Konut fiyatlarındaki artış devam ettikçe konut fiyatları daha artacak gibi duruyor. Fiyatlar daha da artmadan konut almak karlı olabilir.

Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre güncel olarak en düşük faiz oranı ile  350.000 TL tutarda ve 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin toplam geri ödemesi 543.000 TL oluyor. Kredinin aylık taksitleri de 4.500 TL’ ye denk geliyor.

En uygun konut kredi faizi uygulayan kamu bankası hangisi?
 


Geri Dön