25 / 04 / 2024

Konut fiyatları tırmanışta! Peki fiyatlar neden artıyor?

Konut fiyatları tırmanışta! Peki fiyatlar neden artıyor?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışları ve bu artışın nedenini kaleme aldı. Peki fiyatlar neden artıyor?



Alaattin Aktaş, yıllık fiyat artış hızının düşmesinin üç şekilde olacağına dikkat çekti ve onları şu şekilde akatardı:

"Fiyatlar bir önceki aya göre geriler. (Bir sene önce de gerileme varsa bu seneki gerilemenin daha yüksek oranda olması gerekir.)

- Fiyatlar aylık olarak sabit kalır. (Bir sene önce gerileme varsa bu durum işe yaramaz.)

- Fiyatlar aylık olarak artmaya devam eder ama artış oranı bir önceki senenin aynı ayındaki orandan daha düşüktür."

Konut fiyatları tırmanışta! Peki fiyatlar neden artıyor?

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR? 

Konut fiyatlarının yükseliş gerekçesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Aktaş, Eylül 2021'in ilk düğmenin yanlış iliklendiği tarih olduğunu belirterek, "Maliye Bakanı Nebati’nin de itiraf niteliğindeki açıklamasında olduğu gibi “ekonominin çarklarını döndürmek” uğruna enflasyonla mücadele yerine büyüme ve ekonominin işlemesi tercih edilmişti" diye konuştu. 

Bu tercihin bir dizi yan etkisi olduğunun altını çizen Alaattin Aktaş, en özet haliyle kurun tırmandığına, kur artışının da enflasyonu yukarı çektiğine vurgu yaptı. "Ayrıca elinde TL tasarrufla kalakalan insanlar ne yapacakları bilemez halde mala saldırdı. Kim ne bulursa almaya yöneldi" ifadelerini kullanan Aktaş, elde TL tutmaktan kaçınanların paralarını bağlayacak yer arayışlarının konut talebini tırmandırdığını dile getirdi. 

Konut fiyatları tırmanışta! Peki fiyatlar neden artıyor?

Bir taraftan dövizdeki artış sebebiyle inşaat maliyetlerinin yükseldiğine, diğer yandan konuta olan talebin arttığına vurgu yapan Aktaş, "İki etken birleşince konut fiyatları iyice tırmanışa geçti" dedi ve orta, hatta orta-üst düzey gelire sahip hanelerin konut sahibi olmasının neredeyse imkansızlaştığını aktardı. 

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Yazlık fiyatları rekora koşuyor! Yazlık fiyatları ne kadar oldu? İşte il il yazlık ve dubleks ev fiyatları...

İnşaat maliyet endeksinde son dakika! Bir yılda yüzde 105,73 arttı!


Geri Dön