26 / 04 / 2024

Konut fiyatları yükseliyor, talep azalmıyor!

Konut fiyatları yükseliyor, talep azalmıyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş kaleme aldığı yazısında hızla yükselen ev fiyatlarına rağmen konut talebinin halen devam ettiğini belirtti. İşte Soner Keleş'in o yazısı...



Son yıllarda yükselişe geçen konut satış fiyatları bu yılın ikinci çeyreğinde de hız kesmeden devam ediyor.  inşaat maliyetlerindeki rekor artış ve yüksek talep, konut fiyatlarını her geçen gün daha da yukarı taşıyor. Hem fiyatlar daha da yükselir endişesi, hem de gayrimenkulü güvenli liman gören yatırımcılar sayesinde konut piyasası canlılığını koruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan satış rakamlarına göre Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 148 konut satışı ve %18,0 ile en yüksek paya sahip oldu.

Konut fiyatları yükseliyor, talep azalmıyor!

Ocak-Mayıs dönemine baktığımızda da bir önceki yılın aynı dönemime göre yüzde 38 artış gerçekleşti. Bu rakamlar 2022 yılı konut satış rakamlarının geçtiğimiz yılın üzerinde gerçekleşeceğine dair önemli bir göstergedir. Gayrimenkul sektörüne olan ilginin devam etmesinde en önemli etken konutun yatırım aracı olarak ülkemizde enflasyonist ortamda paranın değerini koruyan en önemli yatırım enstrümanı olmasıdır. Türk Lirasının değer kaybetmesi, inşaat maliyetlerinde ithal girdilerin yükselmesi konut fiyatlarını yukarı etmektedir. Bu durumda ihtiyaç sahibi olmayan yatırımcılar fiyatı sürekli artan konutlara yönelmeyi tercih ediyorlar. Gelir seviyesi iyi olanlara ek olarak elinde belirli bir birikimi olanlar da yine aynı şekilde artan fiyatlardan ileride yarar elde etmeyi hedefleyerek uygun şartlarda kredi kullanıp konut almayı seçiyorlar.

 


Geri Dön