26 / 04 / 2024

Konut krizi nakliyecileri vurdu!

Konut krizi nakliyecileri vurdu!

İstanbul ilk sırada olmak üzere satılık ve kiralık konut fiyatlarının yükselmesiyle taşınmalar neredeyse durdu. Nakliyeciler bu süreçte ücretlerine zam yaptı. 



Son bir senedir konut piyasalarında kriz yaşanıyor. Hürriyet'ten İsmail Sarı ve Barış Özkan'ın haberine göre; satılık ve kiralık konut fiyatları yükselirken ilanlardaki konutlara talip bulunamıyor. Özellikle kiralık ev piyasasında İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyükşehirlerde ev bulmak oldukça zor olmaya başladı. Mevcut kiralık evlerse adeta cep yakıyor.

Örneğin İstanbul’da bazı bölgelerde 3 bin liraya kiralanan evlerin şimdiki fiyatı 6-7 bin liraya çıktı. İzmir ve Ankara ilk sırada olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde de farklı değil. Bununla beraber ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

Konut krizi nakliyecileri vurdu!

Fiyatların hızla yükselmek ile beraber taşınmalar da neredeyse durdu. Bu durumdan en fazla etkilenen sektör de Evden Eve Nakliye oldu.

Taşınmalar yüzde 30 azaldı 

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ayılmazdır, “Salgın döneminin başlarında sektör neredeyse durma noktasına geldi. Son birkaç aydır da kiralık evlerdeki artış yüzünden işlerimiz yüzde 30 düştü” diyor ve yaşanan süreci şu şekilde detaylandırıyor:

“Koronavirüs döneminin başı ve ortaları sektör için çok zor geçti, işler neredeyse durma noktasına geldi. Daha sonra gelişen durumlar ve bu işin uzun vadeye yayılacağını öngören uzmanların açıklamaları, insanları farklı planlara yönlendirdi. İnsanlar daha çok müstakil ve bahçeli yerleri tercih etmeye başladılar. Bu da İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de hızlı bir göç sirkülasyonuna neden oldu. İşler biraz olsun açıldı.”

“Ardından kira artışları çok fazla olunca insanlar çok zorunlu olmadıkça mevcut oturdukları evlerden çıkmak istemedi. Çıktıkları takdirde aynı şartlarda bir evi, daha pahalıya bulabileceklerini bildikleri için çoğu kişi mevcut lokasyonunu korudu. Bu da işlerimizde yüzde 30’luk bir düşüşe neden oldu.”

Geçen seneye göre taşınmalar azaldı 

Taşınmaların okulların kapanmasıyla beraber genelde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaştığını ve eylül ayında azalmaya başladığını söyleyen Ali Ayılmazdır, “Bu yıl diğer yıllara göre düşük geçti” yorumunu yapıyor ve bunun sebbeini koronavirüsten dolayı kendi memleketlerine dönenlerin etkisine bağlıyor.

Taşınma fiyatları arttı 

Peki meydana gelen tüm bu tablodan sonra bir evin taşınma masrafı geçen yıla kıyasla bu yıl ne kadar oldu?

“Sektörde korsan firma çok olduğu için bu durum ev taşımak için fiyat araştırması yapan tüketicinin kafasını çok karıştırıyor” yorumunu  yapan Ali Ayılmazdır, geçen yıla kıyasla fiyatların arttığını söylüyor ve konuyu örneklerle detaylandırıyor:

Konut krizi nakliyecileri vurdu!

“İstanbul içi 2+1 ev taşıma maliyeti 2 bin 500 TL civarındaydı. Ancak bu yıl aynı şartlarda bir ev eşyasının taşınması ne yazık ki 3 bin 500 lirayı buluyor. Bu rakam, çok eşyalı evlerde ve gün aşırı yapılan taşımalarda daha da yukarılara çıkıyor. Şehirlerarası bir evden eve nakliyede yine tam yetkili bir firmanın yapması durumunda kilometre başı maliyeti ise 10 lirayı buluyor.”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise “Sektör genel olarak büyük sıkıntı içerisinde, nakliyecilerin durumu çok zor. Sadece artan ev kiralarından etkilenmediler bunun yanında işin devamlılığını sağlayacak mazot, lastik, araç bakımı gibi masrafları da arttı” diyor.

Korsan nakliyecilerin sayısı artıyor

Evden eve nakliye sektöründe hizmet vermek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından K-3 yetki belgesi almak gerekiyor. Ticari olarak ev ve büro eşyası taşımacılığı hizmeti verecek firmaların alması gereken bu belgeye sahip olmak için, en az 45 ton taşıma kapasitesine sahip nakliye araçlarına sahip olunması koşulu bulunuyor. 

Ek olarak asgari kapasiteyi dolduracak araçlar da 20 yaşından da büyük  olması gerekiyor. Sektörde de K-3 yetki belgesi olmadan hizmet veren sayısız nakliyeci bulunuyor ve her geçen gün sayıları da yükseliyor. 

Bu konuyla ilgili çok fazla sorun yaşadıklarını dle getiren İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ayılmazdır, korsanı önleme ve sektöre düzen getirmek için yaklaşık 7 senedir dernek olarak ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdikleri dile getir.

Ayılmazdır ek  olarak piyasada korsan çalışan ve tüketicilerin yaşadıkları problemleri bire bir muhataplarına haber verdiklerini dile getirseler de olumlu sonuçlar alamadıklarını da ekliyor.

Taşınma masrafları yüzde 50 arttı!


Geri Dön