24 / 04 / 2024

Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2017!

Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2017!

Mayıs 2017 döneminde kullanılacak kira artış oranları bugün belli oldu. İşte TÜİK tarafından açıklanan TEFE TÜFE oranları ile konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2017 örneği..



Kira artış oranları Mayıs 2017, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklandı. Konut kira artış oranı Mayıs 2017 için yüzde 8,01 olarak tespit edildi. Buna göre Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenen konuttaki kiracıya yüzde 8,01 oranında zam yapılacak.


Bilindiği üzere ister konut olsun, ister işyeri olsun kira sözleşmesi senelik olarak yenilenen kiracıların kira bedeline senelik zam yapılıyor. Yapılacak bu senelik zammın hesaplaması ise kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'na göre gerçekleştirilecek.


Kanunda kira artış oranı hesaplamasının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla yapılması gerektiği belirtiliyor. Ancak hangi ÜFE oranının kullanılacağı kanunda yer almıyor. Buna karşın Yargıtay'ın aldığı karar ile bu belirsizlik de sona erdi. Daha önceden konut sahipleri kiracılarına ÜFE oranlarından istedikleri veriyi kullanıp zam yapabiliyordu. Ancak Yargıtay'ın aldığı karar ile ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılacak.


Kanun maddesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Konut kira artış oranları

Daha önce sözleşmesi yenilenen kiracılar ile Mayıs 2017'de sözleşmesi yenilenen kiracılara farklı oranlarda zam yapılıyor.Konut kira artış oranı her ay değişkenlik gösteriyor. 


Bunun nedeni ise hesaplamada kullanılması gereken oranların her ay düzenli olarak TÜİK tarafından güncellenmesi. Buna göre kira sözleşmesi yenilenen kiracısına zam yapacak olan konut sahiplerinin TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranlarını takip etmeleri gerekiyor.


Konut kira artış oranı Mayıs 2017

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,01 artış gösterdi.


Yukarıdaki bilgilere göre konut kira artış oranı "yüzde 8,01" olarak tespit edildi. Peki, bu oranla hesaplama nasıl yapılacak. Gelin Mayıs 2017 kira artışını birlikte hesaplayalım:


Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2017 örneği  

Konut kira artış oranını hesaplayabilmemiz için geçmiş dönem kira bedelini net bir şekilde bilmemiz gerekiyor. Bu bedel üzerinden TÜİK'in belirlediği oran hesaplanarak yeni kira bedeli tespit edilebiliyor.


Mevcut kira bedelimiz 1000 lira olsun. Bu bedel üzerinden yüzde 8,01 oranını hesapladığımızda karşımıza çıkan rakam 1080,1 oluyor. Bu da yeni kira döneminde her ay 1080,1 lira kira ödeneceği anlamına geliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön