19 / 04 / 2024

Konut kira gelir vergisi 2013!

Konut kira gelir vergisi 2013!

Konut ve işyeri kira gelirlerinin beyanı 1 Mart 2013'de başladı. Beyan verme sürecinin devam ettiği şu günlerde sadece konut kira geliri olanların dikkat etmesi gereken noktalar var. İşte konut kira gelir vergisi 2013...




2012 yılında elde edilen kira gelirlerinin beyanı 1 Mart 2013'de başladı. Beyan verme süreci 25 Mart 2013 tarihine kadar devam edecek. Sürecin devam ettiği şu günlerde yalnızca konut kira geliri elde edenlerin ise dikkat etmesi gereken konuların başında, kira geliri istisnası geliyor. Buna göre, toplam konut kira geliri 3000 TL'nin üzerinde olmayanlar beyanname vermek zorunda değil. Ancak konut kira geliri 3000 TL'nin üzerinde ise beyan verilip, vergisinin ödenmesi gerekiyor. 


Konut kira gelir vergisi 2013 baz alındığında dikkat kesilecek bir başka nokta da, söz konusu kira geliri istisnasının tek konut için uygulanacak olması. Buna göre, birden fazla konut kira geliri elde edenler istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacak. 


Tek bir konut üzerinde birden fazla kişi ortak ise işin rengi farklılaşıyor. Çok ortaklı bir konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanacak. 


Konut kira geliri yöntemleri neler? 

Konut kira gelir vergisi elde edip, beyanname vermek zorunda olanların seçeceği iki yöntem bulunuyor; Götürü veya gerçek gider yöntemi. Bu noktada önemli bir detay var. O da; götürü gider yöntemini seçenlerin 2 yıldan önce gerçek gider yöntemine geçemeyecekleri. 


Götürü gider yöntemine göre, konut kira gelirinden 3000 TL istisna düşüldükten sonra yüzde 25'lik bir indirim uygulanıyor. Gerçek gider yöntemine göre de, kişi sahip olduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2012 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabiliyor. Ayrıca bu yöntemi seçenler kiraya verdikleri konut için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabiliyorlar. 


Konut kira geliri vergisi için beyanname vermeyenler..

Konut kira geliri vergisi için beyanname verme süresi 25 Mart 2013'te doluyor. Bu süre zarfında konut kira gelirlerini beyan etmeyenler veya eksik edenler 3000 TL'lik istisnadan yararlanamayacaklar. 





Geri Dön