26 / 04 / 2024

kira geliri hesaplama

kira geliri hesaplama

Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde kira gelirlerinin götürü gider yöntemiyle saptanması konusunu ele aldı. İşte o yazı..

Kira gelirinden indirilecek giderler 2016!

İstisnadan yüksek geliri olan kimseler beyanname sürecinde kira gelirinden bazı giderleri indirebiliyor. Böylece kira gelirinden bazı giderlerin de indirilmesi durumunda, vergi ödemelerinden de muaf olunabiliyor. İşte kira gelirinden indirilecek giderler

Mesken kira geliri hesaplama 2015!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, mesken kiralamaları için ne kadar vergi ödenir? İşte mesken kira geliri hesaplama 2015 örneği..

Konut kira gelir vergisi 2013!

Konut ve işyeri kira gelirlerinin beyanı 1 Mart 2013'de başladı. Beyan verme sürecinin devam ettiği şu günlerde sadece konut kira geliri olanların dikkat etmesi gereken noktalar var. İşte konut kira gelir vergisi 2013...

Kira zammı hesaplama örneği 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yeni kira dönemlerinde zam nasıl yapılır? İşte kira zammı hesaplama örneği 2015..

Kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yeni dönem için zam yapılıyor. Peki, işyeri ve meskenlerde kira zammı nasıl hesaplanır? İşte kira zammı hesaplama formülü..

Kira artışı hesaplama 2015 Ağustos!

Geçtiğimiz yıl bir mesken ya da işyeri kiraladığınızı ve sözleşmenizin bu ay yenilendiğini düşünelim. Kirada belli oranlarda zam yapılması gerekiyor. İşte kira artışı hesaplama 2015 Ağustos..

Otel yatırımcıları 3 kat daha fazla kira geliri elde ediyor!

Hiper Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Genç, “20 yıllığına işletme hakkını aldığımız otelden oda alan yatırımcılar rezidans ya da konut yatırımına göre 3 kat fazla kira geliri elde edebiliyor.” şeklinde konuştu.

Kira zammı hesaplama Temmuz 2015!

Süresi dolan kira sözleşmeleri için mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracı eğer mesken kiracısı ise en fazla ÜFE oranlarında zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama Temmuz 2015..

Kira geliri olanlar ne yapmalı?

Mesken ve işyeri kiralamalarında istisnadan yüksek gelir elde edenler gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, 2015 yılında taşınmazını kiraya vererek kira geliri olanlar ne yapmalı?

Kira artış hesaplama Haziran 2015!

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam oranı her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. İşte, kira artış hesaplama Haziran 2015!

İşyeri kira artışı hesaplama örneği!

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde taraflar herhangi bir bildiriminde bulunmadıysa, sözleşme yenilenmiş oluyor. Peki, yeni dönemde işyerinde ne kadar zam yapılır? İşte işyeri kira artışı hesaplama örneği...

Kira zammı hesaplama programı 2015!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde imzalanan kira sözleşmesinin uzaması halinde yeni kira döneminde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama programı 2015...

Kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Ödemeler için öncelikle beyan veriliyor. Peki, kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde beyan verilerek vergi ödeniyor. Peki, kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi!

Kimi mükellefler yalnız mesken veya işyeri kira geliri elde ederken kimi mükellefler de hem işyeri hem konut kira geliri elde ediyor. Peki, Hem işyeri hem konut kira geliri olanların vergisi nasıl olur?

Sadece işyeri kira geliri olanların vergisi!

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, elde ettiği gelirler için vergi ödemek ile mükellef oluyor. Mesken ve işyerlerinde farklı istisna uygulanıyor. Peki, sadece işyeri kira geliri olanların vergisi nasıl hesaplanır?

kira geliri hesaplama Haberi

kira geliri hesaplama

Geçen yazımda kira gelirlerinin saptanmasında iki yöntemin söz konusu olduğunu belirterek gerçek gider yöntemini tercih edenlerin dikkate alabilecekleri giderleri aktarmıştım. Ancak bu konuda önce bir iki hususu daha ekleyeyim, sonra diğer yöntem olan götürü gider yöntemine geçeyim. Gerçek gider yöntemini seçenler, kiraya verilen mal veya hakla ilgili olarak ödedikleri gecikme zam ve faizleri ile para cezalarını ve vergi cezalarını, hâsılattan gider olarak indiremezler. Bu yöntemi tercih edenlerin kiraya vermiş oldukları yerin konut olması halinde, diğer şartları da varsa, önce Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesinde yazılı istisnayı düşmeleri, daha sonra giderleri indirmeleri gerekmektedir. Ancak düşülecek giderler arasından, istisnaya isabet eden kısmın ayıklanması zorunludur.


Gerçek gider yöntemini tercih ederek beyanda bulunan mükelleflerin, gider veya harcama belgelerini beyannamelerine eklemeleri veya beyannameleri ile birlikte...