27 / 04 / 2024

Konut kira zam oranı Şubat 2016!

Konut kira zam oranı Şubat 2016!

Kira sözleşmesi senelik olarak yenilenen kiralamalarda mal sahibi, kiracısının her ay ödemekle mükellef olduğu kira bedeline zam yapabiliyor. Peki, konut kiracısına ne kadar zam yapılır? İşte konut kira zam oranı Şubat 2016..



Konut kira zam oranı Şubat 2016!

Kira sözleşmesi senelik olarak yenilenen kiralamalarda mal sahibi, kiracısının her ay ödemekle mükellef olduğu kira bedeline zam yapabiliyor. Bu zam yıllık olarak yapılıyor ve bir sonraki yenilenme tarihine kadar uygulanıyor.


Kiracıya ne kadar zam yapılacağı, kiralanan taşınmazın konut mu yoksa işyeri mi olduğuna bağlı olarak değişiyor. Konut kiracısına kanunen ÜFE oranlarında zam yapılması gerekirken, işyeri kiracısı için böyle bir zorunluluk 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Konut kira zammı hesaplamalarında, yukarıda da belirttiğimiz gibi dönemin ÜFE oranları kullanılıyor. Bu oranlardan da on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.


ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan oran neyse mal sahibi o oranda zam yapmak zorunda kalıyor. 


2016 Şubat itibariyle yenilenen sözleşmelerde uygulanacak zam oranları, TÜİK tarafından 3 Şubat'ta açıklandı. Peki, konut kira zam oranı Şubat 2016 ne kadar?


Konut kira zam oranı Şubat 2016 hesaplama:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Buna göre 2016 Şubat'ta konuttaki kiracıya yüzde 5,50 oranında zam yapılacak.




Enflasyon oranları Şubat 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön