28 / 03 / 2024

Konut kiraları cep yakıyor!

Konut kiraları cep yakıyor!

Türkiye'de kiralık ev bulmak her geçen gün daha da zor hale gelirken bazı illerde kiralar geçtiğimiz seneye göre yüzde 40 oranında yükseldi. Peki, kiraların bu kadar artmasındaki sebep ne? TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konuya ilişkin konuştu.



Türkiye'de kiralık ev bulmak her geçen gün daha da zor hale gelirken bazı illerde kiralar geçtiğimiz seneye göre yüzde 40 oranında yükseldi. 

Fakat istenen ücretleri ödemeyi kabul edenlerin bile konut bulabilecekleri kesin değil. Öyle ki birçok yerde boş ev bulabilmek için onlarca kişinin yer aldığı listelere isim yazdırılması gerekir. Peki, kiraların bu kadar artmasındaki sebep ne?

Konut kiraları cep yakıyor!

Stoklar eridi

Kiralardaki yükselişle ilgili açıklamalar yapan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, şu açıklamalarda bulundu: 

“Kiraların artması aslında 2020 yılında artacağına bir işaret verilmişti bize. 2020’de pandeminin yoğun olduğu dönemde kamu bankalarının başlattığı konut kredi kampanyaları vardı. O dönem, zaten mevcut olan stokları çok ciddi bir şekilde eritti. Stoklar eridi ama yerine yeni üretim yapılamadı. Çünkü pandeminin etkisiyle hem inşaat sektöründe yavaşlama ve aynı zamanda tabi ki maliyetlerin de buna etkisi oldu. Şimdi o stokları bitirdik ama maliyetler ve pandemi kısıtlamaları yüzünden yeni konut üretiminde çok ciddi bir yavaşlama oldu”. 

Konut kiraları cep yakıyor!

Deprem korkusu etkiledi

Bunlardan sonra sene içinde meydana gelen depremlerin kentsel dönüşümde de hareketlilik başlattığına vurgu yapan Akdoğan, “Avcılar, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla, Beylikdüzü gibi ilçelerde yaşayanlarda bu sefer yeni konut bulma ihtiyacı doğdu bu hareketlilikle beraber. Yine ardından konut kredileri şu an yüksek, insanlar ev almak yerine kiralamayı tercih ediyorlar. Ardından bir de öğrencilerin bu dönem eğitimin yüz yüze yapılacağının açıklanmasıyla beraber okudukları şehirlere dönmesiyle onların da ev ihtiyacı doğdu. Ayrıca pandemi kısıtlamalarından dolayı düğünler yapılamıyordu, evlilikler erteleniyordu. Şimdi düğünler de yapılmaya başlandı ve evli çiftlerin de ev ihtiyacı meydana geldi. Günün sonunda bu gelişmelerin ardından bu fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

Konut kiraları cep yakıyor!

Alışık olmadığımız bir dönem

Emlak sektörü olarak alışkın olunmayan bir süreçte olunduğuna dikkat çeken Akdoğan, “Özellikle bazı bölgelerde, öğrencilerin de yoğun olduğu ya da şehrin en kalabalık olduğu bölgelerde sıra var. Ev kiralamak isteyenler ihtiyaçlarını söyleyip, isimlerini onlarca kişinin bulunduğu listelere yazdırıyorlar ve haftalarca sıra bekliyorlar” dedi.

Konut kiraları cep yakıyor!

Suiistimal eden ev sahipleri var

Bu süreci fırsat bilen bazı konut sahiplerinin durumu suiistimal ettiğine de vurgu yapan Akdoğan, şöyle konuştu: 

"Kira artış zammı en fazla tüketici fiyat endeksi kadar olabilir. Fakat o da en fazla. Siz kira kontratının üstüne daha yüksek bir rakam dahi yazsanız da kesinlikle bu rakam geçerli olmaz. Burada şöyle de bir durum var eski kiracıları çıkaralım yeni kiracı alalım. Mal sahiplerimizin böyle bir hakları yok. Bir kiracıyı çıkarabilmek için bir takvim yılı içerisinde ödemeden dolayı en az iki kere haklı ihtar çekmesi gerekiyor. Veyahut o dairenin kendisi tarafından kullanılması gerektiğini hukuki olarak ispatlaması gerekiyor. Bu dairenin kullanım amacının dışında kullanılması gerekiyor veya bu daireye çok ciddi bir şekilde zarar verilmiş olması gerekiyor. Eğer mülk sahibi bunları ispat edebilirse ve sadece bu haklı sebepler oluşursa kiracıyı tahliye edebilir."

Kira fiyatları düşecek mi?

İstanbul'da en yüksek kiralar hangi bölgelerde?

Emlak piyasasında eğitim hareketliliği başladı!

Ev kiralarına yüz yüze eğitim zammı!


Geri Dön