23 / 04 / 2024

Konut kiralarında üst sınır artık TÜFE!

Konut kiralarında üst sınır artık TÜFE!

Kira artışlarında ÜFE yerine TÜFE uygulanmaya başladı. Şubat'da da kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. Peki bu ay kiracılara ne kadar zam yapılacak? 



Resmi Gazetede yer alarak yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre, yenilenen kiralarında kira bedeli artış oranı, tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamayı geçemeyecek. 7161 sayılı, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 56. Maddesi gayrimenkul sektöründeki binlerce kiracıyı etkiliyor. Buna göre eskiden artışlarda üst sınır ÜFE iken, artık üst sınır son on iki aylık ortalama TÜFE olarak baz alınacak. 2018 Aralık ayı rakamlarına göre 1.000 TL’lik bir kira da bu değişiklik kiracıya 107 TL’lik avantaj sağlayacak.

Belirsizlik Giderilmiş Oldu

Kanundaki değişiklik ile hangi TÜFE kriterinin de dikkate alınacağı belirlenmiş oldu. Bu değişikliğe göre bir önceki yılın aynı ayına göre olan değişim değil, on iki aylık ortalamalara göre değişimin esas alınacağı da belirtilmiş oldu. Artık kontratlarda genellik yazılan (ÜFE+TÜFE)/2 ve ÜFE gibi ifadeler geçersiz kabul edilecek.

Aralık Ayına Göre Yüzde 10,68 Fark Var

ÜFE’deki son on iki aylık değişim yüzde 27.01 iken bu oran TÜFE'de yüzde 16,33 olarak gerçekleşmişti. Buna göre 1.000 TL’lik bir kirada bu değişiklik kiracı lehine yaklaşık 107 TL avantaj oluşturturdu.

 

5 soruda kira artış oranı Şubat 2019!

2019 Şubat kira artışı hesaplama!
 


Geri Dön